Следни испити

Јули/Август
П В С Ч П С Н
18192021222324
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
сите

Новости

30 Мај 2016

Се известуваат студентите дека отворено е електронското пријавување на испити во iKnow системот за јунска сесија. Студентите задолжително треба електронски да се пријават во iKnow системот, вклучително и оние кои положиле преку колоквиум.

повеќе

30 Мај 2016

КОНЕЧЕН РАСПОРЕД за јунска сесија 2015/16 год. <преземи>

КОНЕЧЕН РАСПОРЕД за септемвриска сесија 2015/16 год. <преземи>

повеќе

01 Декември 2015

Се известуваат студентите и вработените на Технички факултет – Битола дека на ден 02.12.2015 год. (среда), факултетот нема да работи поради спроведување на акцијата „Ден на дрвото".

повеќе

19 Септември 2015

Постои промена во распоредот за настава за академска 2015/16 за за прв семестар. 

повеќе

14 Септември 2015

Распоред на настава за академска 2015/16 год. за сите студиски програми за прв семестар  преземи

повеќе

10 Септември 2015

Одлука за прием на кандидати на трет циклус на ТФБ по прв уписен рок преземи

повеќе

01 Септември 2015

Испитите по математика кај доц. д-р Елена Котевска се презакажуваат за 11. 09. 2015 год. во 12.00 часот во училница бр. 205.

повеќе

11 Мај 2015

Во учебната 2015-2016 год. Факултетот за електроинженерство и компјутерски науки од Универзитетот во Марибор, понуди листа на предмети за ЕРАЗМУС+ студентите. Повеќе информации за листата на предмети и начинот на полагање можете да најдете тука.

повеќе

05 Февруари 2015

Третиот циклус на обуката за енергетски контролори ќе започне на 02.03.2015 год. во просториите на Технички факултет – Битола. Обуката може да ја посетува секое физичко лице кое ги исполнува следните услови:

повеќе

30 Јануари 2015

Се известуваат студентите на Технички факултет – Битола дека заради новите законски прописи скриптарата нема да работи почнувајќи од 01.02.2015 год.

повеќе

29 Јануари 2015

Се известуваат студентите на Технички факултет – Битола дека запишувањето на летниот семестар 2014/2015 год. ќе се врши почнувајќи од 02.02.2015 год. до 16.02.2015 год. После овој рок запишувањето ќе се врши со казна.

повеќе


УПИС НА НОВИ СТУДЕНТИ НА ТФБ

Online упис на нови студенти ТФБ

  

Меѓународна конференција eNergetics 2016


Доставување на трудовите до 04 септември 2016.
Конференцијата eNergetics 2016 на која коорганизатор е Техничкиот факултет Битола ќе се одржи на 22-23 септември 2016.
Детални информации на web страната на конференцијата www.energetics.cosrec.org.

Преземете го повикот за трудови

Конкурс за запишување на студенти на прв циклус студии во академската 2016/2017


Објавен конкурсот за запишување на студенти на прв циклус студии во академската 2016/2017. 

Преземи конкурс и упатство за запишување

Линк кон целосниот конкурс 

СТИПЕНДИИ ЗА СТУДЕНТИТЕ НА ТФБ ОД АД ЕЛЕМ


Со цел на поддршка во едукација и оспособување на стручни и квалитетни кадри од електротехничката област АД ЕЛЕМ доделува пет стипендии (6.000 ден. месечно) на студенти од електротехничка струка од Техничкиот факултет Битола.

Преземи конкурс.
Преземи апликација.

Апликациите за стипендирање да се достават најдоцна до 03 Јуни 2016 година во Архивата на Техничкиот факултет - Битола.Студентски проект - Динамичка симулација на уличната мрежа околу Технички факултет Битола, изработена во VISSIM симулатор од студентите од III година - Отсек за сообраќај и транспорт.

Динамичка микросимулација на кружен тек кај Педагошки факултет Битола, изработена во VISSIM симулатор - спроведено во рамките на магистерски труд - Отсек за сообраќај и транспорт при Технички факултет Битола.

Конкурс за истражувачки есеј и трудВо прилог е Kонкурсот за најдобар истражувачки труд и есеј за 2016 година. Преземи конкурс.

Современи технологии за громобранска заштита


Гостувачко предавање на тема Современи технологии за громобранска заштита ќе се одржи на 18.05.2016 г. во 11h во амфитеатарот на Технички факултет. Предавач ќе биде М-р Петре Ристески, дипл. ел. инж., кој е автор на патентот на Модуларниот громобрански фаќач ВЕДА ТОТАЛ - прогласен за Патент на годината 2015 и добитник на златен медал на МАКИНОВА 2015.

Кратка биографија за предавачот.

Практикантска работа во ЕВН Македонија


ЕВН Македонија нуди можност за практикантска работа на студентите од Техничкиот факултет. Практикантската програма претставува одлична можност за студентите да се запознаат и да ги истражат потенцијалните работни места во корпоративниот свет и да се здобијат со вредно работно искуство. Создадена е да им помогне да развијат вештини кои се клучни за одредени видови работни места и може да биде одлична можност за проширување на академското знаење.

Рок за апликации најдоцна до 10.06.2016.

Повеќе


Оглас на EVN за Trainees програмата 2016


 

Trainees програмата претставува структурирана програма за развој која е создадена да обезбеди вештини, знаења и искуства потребни за да се стане вистински професионалец, додека нејзиниот дизајн овозможува да се преточи академското знаење добиено во тек на студиите во практично искуство со што учесниците ќе имаат можност да израснат во вработени со специјалистички вештини.

На крајот на програмата на најдобрите учесници ќе им биде понатамошен ангажман во компанијата.

Рок за апликации најдоцна до 31.05.2016.

Повеќе


Гостувачко предавање од областа на биосистемско инженерство


Во просториите на Технички факултет (412) на 10 мај 2016 (вторник) oд 10:00h проф. д-р Љиљана Бабиќ од Земјоделскиот факултет, Универзитет Нови Сад, оддел за биосистемско инженерство, ќе одржи предавање на тема POSTHARVEST TECHNOLOGIES OF FRUITS AND VEGETABLES.


Систем за управување со пневматски елементи


Студенти од трета година на студиската програма по Мехатроника, во лабораторијата по Мехатроника, реализираа систем за управување на тренажен SMC пневматски стол со EasyMx Pro for Stellaris ARM развојна околина, лиценцирани MikroC Pro for ARM и Visual TFT софтвери, донации од Texas Instruments University Program каде Техничкиот факултет од Битола активно партиципира.
http://www.mikroe.com/news/view/1224/university-students-control-pneumatic-rigs-with-an-easymx-pro/

Почитувани Матуранти, Техничките науки се Вашата иднина. Технички факултет Битола Ви нуди теоретско знаење поткрепено со практична работа, комбинација која гарантира успех во Вашата идна професија"

4 стипендии од МЕПСО за студенти на Технички факултет


МЕПСО денеска додели 4 стипендии на студенти во трета година на битолскиот Технички факултет. Со овие четири МЕПСО има вкупно 23 стипендиски на електротехничките насоки на ФЕИТ во Скопје и на Техничкиот факултет во Битола, истакна Иван Коробар, Шеф на кабинет на генерален директор на доделувањето на договорите за стипендирање. Повеќе прочитајте на следниот линк http://mepso.com.mk/Vesti.aspx?itemVID=353

Лабораторија за сообраќај и транспорт при ТФБ

Oбразување на сообраќајно-транспортни инженери на линија со меѓународно признати норми и стандарди

<преземи>Повик за практиканти во Kromberg & Schubert


KROMBERG & Schubert во соработка со Универзитет "Св. Климент Охридски" - Битола бара практиканти. Доставување на мотивациско писмо и биографија на англиски јазик на goce.markoski@uklo.edu.mk најдоцна до 15.04.2016 (повик)

Англиски јазик за студентите на ТФБ

Почитувани студенти,

Доколку сте заинтересирани да го подобрите вашиот Англиски Јазик преку конверзација, Ве покануваме да ни се приклучите на 16ти Март 2016 год. со почеток во 13:30 часот на Технички Факултет Битола ( 2-ри кат, предавална 310), каде со помош на волонтер на Мировниот Корпус ќе имате можност да го надградите вашиот Англиски Јазик.

Ве очекуваме!


Презентација на компанијата КРОМБЕРТ И ШУБЕРТ МАКЕДОНИЈА ДООЕЛ Битола


Во рамките на веќе воспоставената соработка помеѓи Универзитетот „Св. Климент Охридски" - Битола и компанијата КРОМБЕРТ И ШУБЕРТ МАКЕДОНИЈА ДООЕЛ Битола, на 15 Март 2016 година со почеток во 12,00 часот за студентите од сите отсеци на Техничкиот факултет – Битола, единица во состав на Универзитетот „Св. Климент Охридски" - Битола, ќе се одржи презентација на компанијата КРОМБЕРТ И ШУБЕРТ МАКЕДОНИЈА ДООЕЛ Битола.
Со презентацијата ќе бидат опфатени повеќе теми и истата претставува добра можност за кариерно насочување на студентите и добивање повеќе информации за потребата од соодветни компетенции кои се бараат на пазарот на труд а се во согласност со потребите на компанијата.

more

Прва летна школа на Енергетската заедницата / First Energy Community Summer School


Ќе се одржи во Тирана од 3 до 10 септември 2016 година. Се организира во тесна соработка со Отворениот регионален фонд за Југоисточна Европа - Енергетска ефикасност (ORF-EE), финансиранa e од Германското сојузно министерство за економска соработка и развој (BMZ), а се спроведува од страна на Германското друштво за меѓународна соработка (GIZ), и ќе биде во организација на POLIS Универзитетот.

Крајниот рок за пријавување е 31 март 2016 година. Учество на Летната школа е бесплатно.

https://www.energy-community.org/portal/page/portal/ENC_HOME/SECRETARIAT/Summer_School

more

Оглас за доделување стипендии за студенти на Техничкиот факултет при универзитетот „Св. Климент Охридски“, Битола


Акционерското друштво за пренос на електрична енергија и управување со електропреносниот систем (со скратен назив МЕПСО) распишува оглас за доделување на 4 стипендии за студенти во трета година на Техничкиот факултет – Битола. Повеќе детали се дадени во прилог.

eNergetics 2016


Втората меѓународна виртуелна конференција за наука, технологија и менаџмент во енергетиката
- Енергетика 2016 (Second International Virtual Conference on Science, Technology and Management in Energy
- eNergetics 2016)

Детални информации на web страната на конференцијата www.energetics.cosrec.org.

Покана за учество на конференција


Повеќе информации се дадени на следниот линк: www.ttsconference.org

Гостувачки предавања


На 12.02.2016 (петок) во 10.00 часот ќе се одржат две гостувачки предавања.

1. Доц. др. Валентина Басариќ, Факултет за технички науки, Србија
тема: „Моделирање и симулација на загадување на воздухот во функција на сообраќајниот ток – студија за Нови сад"

2. Доц. др.Милица Миличиќ, Факултет за технички науки, Србија
тема: „Интелигентни транспортни системи во реализација на транспортот"

Предавањата ќе се одржат во просторија 315 на ТФБ. Добродојдени се сите студенти и наставници! Задолжително за студентите на Отсекот за сообраќај и транспорт.

Повик за учество на ICAMES 2016


ICAMES (International Cultural and Academic Meeting of Engineering Students) е меѓународно, академско, научно и културно проектно натпреварување кое ќе се одржи во мај 2016 на Bogazici University.

more

Стипендија од ЕВН


Во насока на професионално усовршување на млади и талентирани студенти, ЕВН Македонија ќе додели една стипендија за студенти од електро-техничка струка од Универзитетот „Св. Климент Охридски" - Битола.

Апликациите за стипендирање да се достават најдоцна до 11.12.2015 година во Архивата на Техничкиот факултет - Битола.

more

Предавање од областа на ПРОЕКТИРАЊЕ НА ИНДУСТРИСКИ ПОГОНИ


На 1 декември 2015 (вторник), со почеток од 10:00 часот на Техничкиот факултет во Битола, во сала 412 315, дипл. инж. арх. Јорго Шундовски ќе одржи предавање од областа: Проектирање на индустриски погони.

ПОВИК Програма ERASMUS+ Академска 2016/2017


Универзитет „Св. Климент Охридски" – Битола објавува Повик за изразување прелиминарен интерес за учество во мобилност во рамките на E+ Програмата Клучна акција 1: индивидуална мобилност за учење, Високо образование
Рок за пријавување/доставување документи до Е+ координаторот: 31 декември 2015

Рок за доставување апликации до Канцеларијата за МС: 10 јануари 2016. (повеќе)

КОНКУРС за заеднички македонско – австриски научно-истражувачки проекти за периодот 2016 – 2018 година


Врз основа на Спогодбата меѓу Владата на Република Македонија и Владата на Република Австрија за научна и технолошка соработка, Министерството за образование и наука на 15.10.2016 година, распишува Конкурс за заеднички македонско – австриски научно-истражувачки проекти. Конкурсот е објавен на web страната на Министерството за образование и наука http://www.mon.gov.mk/index.php/konkursi/811-makedonsko-avstriski. Краен рок за понесување на предлози: 15.12.2015 година. Прилог

Студентска анкета


Се известуваат студентите на Технички факултет-Битола (редовни и вонредни) дека на ден 27.10.2015 година (вторник) во 9:00 часот, во свечената сала на факултетот ќе се спроведи самоевалуација која е предвидена со Законот за високото образование, во рамките на која се спроведува АНОНИМНА студентска анкета.
Заради спроведување на самоевалуацијата, се молат студентите од II (втора), III (трета) и IV (четврта) година да присуствуваат на анкетата.

Презентација на програмата за практиканство Зоран ЏинџиќНа 30.10.2015 година во свечената сала на Факултетот за информатички и комуникациски технологии со почеток во 11:00 часот ќе се одржи презентација на програмата за практиканство Зоран Џинџиќ. Оваа Програма нуди можности за студентите од земјите на Западен Балкан практиканската работа да ја реализираат во некоја од водечките германски компании.

Повеќе информации може да добиете на следниот линк

www.djindjic-stipendienprogramm.de

Meѓународна конференција TIEM 2015


Од 16-18.10.2015 во просториите на Техничкиот факултет Битола ќе се одржи меѓународната конференција “Telecommunications, Informatics, Energy and Management TIEM`15” во организација на универзитетот Климент Охридски Битола и универзитетот за телекомуникации и пошти Софија.

Оглас за стипендиска програма на германското стопанаство 2016


Германската стопанска комора во Македонија ја спроведува програмата за стипендии на Германското стопанство за 2016 година. Оваа програма е поддржана од Сојузната Влада на Република Германија и трошоците се покриени од Германската влада.
Рокот на пријавување е заклuчно до 15 ноември 2015 година.

more

Предавање на тема: Новите технологии во површинскиот инженеринг на металите, полимерите и другите материјали, стакло и керамика


На 9 октомври 2015 (петок), со почеток од 10:30 часот на Техничкиот факултет во Битола, во сала 412, проф. д-р Илија Насов ќе се одржи предавање на тема "Новите технологии во површинскиот инженеринг на металите, полимерите и другите материјали, стакло и керамика".

more

Конкурс за кофинансирање на зеднички македонско – кинески научно – истражувачки проекти за периодот 2016 – 2017


Министерството за образование и наука на Република Македонија, објави Конкурс за кофинансирање на зеднички македонско – кинески научно – истражувачки проекти за периодот 2016 – 2017 година.

more

Презентација на DAAD на можностите за студирање во Германија


Презентацијата на можностите за студирање во Германија, како и начинот и програмите за аплицирање за студиска стипендија во Германија преку Германската служба за академска размена (ДААД) ќе се одржи во амфитеатарот на Факултетот за информатички и комуникациски технологии - Битола (комплекс касарни) на 06.10.2015 (вторник) год. од 12 часот.

Конечни резултати од четврт уписен рок


Конечната листа со резултати од четвртиот уписен рок може да се преземе од овде.

Стипендија од МАКО-СИГРЕ


По повод јубилејот 20 години од основањето на македонскиот комитет за големи електрични системи МАКО-СИГРЕ, оваа организација додели стипендија во висина на школарина од 200 евра на Дори Пејчиновска, како најдобро рангирана студентка од електротехничкиот отсек при Техничкиот факултет Битола.

Четврт уписен рок


Врз основа на Одлуката на Ректорската управа од 23.09.2015, а во согласност со Конкурсните услови, Универзитетот објави Дополнителен Конкурс за четврт уписен рок со следните термини:

Пријавување - 25.09.2015 (петок)
Прелиминарна листа - 28.09.2015 (понеделник)
Решение за прием на кандидати - 29.09.2015 (вторник)
Запишување на примените студенти - 30.09.2015 (среда)

Во прилог е листа со слободни места за пријавување на четвртиот уписен рок на Технички факултет – Битола.

Преземи листа

Свеченост по повод отпочнувањето на новата академска година на Универзитетот „Св.Климент Охридски“- Битола


На 15 Септември, со почеток во 12 часот во просториите на Техничкиот Факултет се одржа свеченост по повод отпочнувањето на новата академска година на Универзитетот „Св.Климент Охридски"- Битола. На свеченоста присуствуваа новозапишаните студенти од сите членки на УКЛО чии матични институции се во Битола, актуелниот ректор, Проф. д-р Златко Жоглев, новоизбраниот ректор Проф. д-р Сашо Коруновски, ректорската управа, претставници од МОН, пртеставници од локалната самоуправа, претставници од стопанските субјекти, како и наставниот кадар од Технички Факултет и од останатите единици на Универзитетот.
На свеченоста беа доделени решенија за бесплатно студирање во прва година на најдобро рангираните студенти на секоја единица на Универзитетот, како и договорите за стипендирање на 5 студенти од Технички факултет од страна на претставникот на компанијата ЕЛЕМ, помошникот директор за инвестиции и развој, г-дин Тони Паспаловски. Свеченоста беше обогатена со музички нумери во изведба на хорот Бутелион од Битола.

Трета студентска конференција за енергетска ефикасност и одржлив развој


Третата студентска конференција за енергетска ефикасност и одржлив развој ќе се одржи во организација на студенти на Факултетот за електротехника и информациски технологии во Скопје, 19 - 21 ноември 2015 год.

more

Можност за аплицирање за мобилност на акдемските кадри во рамките на клучната акција 107 од ЕРАЗМУС+ програмата


Националната агенција за европски образовни програми и мобилност ги известува сите високообразовни институции носители на Еразмус Чартер дека се објавува втор рок за клучната акција 107 – мобилност на студенти и наставен кадар помеѓу програмски и партнерски земји.

Втор рок за меѓународна кредитна мобилност Еразмус + во однос на повик 2015 – КА 107 е ограничен за апликации само за наставниот кадар во високообразовните институции.
Крајниот рок за аплицирање е 24 септември 2015 година до 12 часот по централно европско време.

Апликациските формулари и регионите кои се достапни за аплицирање се достапни на следниот линк:

http://na.org.mk/index.php/mk/novosti-detalna/items/povik-za-dostavuvanje-na-aplikacii-za-akcija-ka107.html

Бесплатен подготвителен курс по математика за сите новозапишани студенти


Технички факултет организира бесплатен подготвителен курс по математика за сите новозапишани студенти.

• Време: Подготвителниот курс ќе се одвива во 4 дена: 09, 10, 11 и 14 септември со почеток во 10 часот.
• Место: Технички факултет – Битола, училница Амфитеатар
• Значење: Подготвителната настава е од особено значење за успешно вклучување на новите студенти во наставата на ТФБ.
• Пријавување: Кај доц. д-р Елена Котевска до 07.09.2015 г. на elena.kotevska@tfb.uklo.edu.mk

more

Потпишан меморандум за соработка со фирмата ХОЛМАКНа 27.08.2015 год во просториите на фирмата ХОЛМАК од Холандија, со претставништво во Битола, беше потпишан меморандум за соработка помеѓу Технички Факултет и ХОЛМАК.
Меморандумот го потпишаа деканот на Технички Факултет, проф. д-р Стојанче Нусев и управителот на ХОЛМАК инж. Марк Ламерс.


СТИПЕНДИИ ЗА ИДНИТЕ СТУДЕНТИ НА ТФБ   [повеќе]

 

Список на студенти добитници на 5 стипендии во износ од 6000 ден.месечно од а.д. ЕЛЕМ


Врз основа на потпишаните меморандуми за соработка меѓу ЕВН Македонија, АД ЕЛЕМ и АД МЕПСО од една страна и Техничкиот факултет Битола од друга страна, се распиша конкурс за доделување на стипендии од ЕЛЕМ за студентите на ТФБ. Во продолжение е даден списокот на студенти добитници на 5 стипендии во износ од 6000 ден. месечно од А.Д. ЕЛЕМ.


more

Постапка за пријавување на конкурсот за запишување во прва година


При пријавувањето на конкурсот за запишување во прва година најпрво е потребна електронска регистрација на http://upisi.uklo.edu.mk/ и внесување лични податоци и постигнат успех од средно образование.
После електронската регистрација треба да се достават следните документи:

more


Објавени конкурсите за упис на нови студенти во академската 2015-2016


Во прилог се конкурсите за I,II и III циклус на студии

Склучен меморандум за соработка помеѓу Технички Факултет - Битола и Темпули колеџот за применети технички науки од Приштина
На 2 јули 2015 год. во просториите на Техничкиот Факултет - Битола е склучен меморандум за соработка помеѓу Техничкиот Факултет од Битола и Темпули колеџот за применети технички науки од Приштина. Меморандумот ја дефинира соработката помеѓу двете институции во областа на:

- мобилност и размена на студенти и академски кадар

- истражување и работа на истражувачки проекти од взаемен интерес

- менаџирање и соработка во научни форуми како конференции, симпозиуми и останати активности поврзани со техничките науки

- размена на публикации и останати информации

- учество во академски, научни и истражувачки активности од заеднички интерес

Конкурс за најдобар истражувачки труд и есеј


Универзитетот „Св. Климент Охридски" – Битола распишува Конкурс за најдобар истражувачки труд и есеј. За најдобрите есеи и најдобрите истражувачки трудови се доделуваaт плакети и пооделно по три парични награди и за есеите и за истражувачките трудови и тоа:
· прва награда 20.000 денари
· втора награда 15. 000 денари
· трета награда 10.000 денари
Трудовите се доставуваат во три примероци во материјална и еден во електронска форма, под шифра, најдоцна до 31. 10. 2015 година.

СТИПЕНДИИ ЗА СТУДЕНТИТЕ НА ТФБ ОД АД ЕЛЕМ


Со цел на поддршка во едукација и оспособување на стручни и квалитетни кадри од електротехничката област АД ЕЛЕМ доделува пет стипендии на студенти од електротехничка струка од Техничкиот факултет Битола.
За повеќе информации кликни тука.
Апликациите за стипендирање да се достават најдоцна до 20 Јуни 2015 година во Архивата на Техничкиот факултет - Битола.
Формулар за аплицирање
Во најава се уште 5 стипендии од ваков вид од МЕПСО.

СТИПЕНДИИ ЗА СТУДЕНТИТЕ НА ТФБ ОД ЕВН МАКЕДОНИЈА


Во насока на професионално усовршување на млади и талентирани студенти, ЕВН Македонија ќе стипендира студенти од електро-техничка струка од Универзитетот „Св. Климент Охридски" - Битола.

За повеќе информации кликни тука.

Апликациите за стипендирање да се достават најдоцна до 19 Јуни 2015 година во Архивата на Техничкиот факултет - Битола.

Формулар за аплицирање

Во најава се уште 5 стипендии од ваков вид од МЕПСО и 5 стипендии од ЕЛЕМ.

Промоција на дипломирани студенти на Технички Факултет – Битола


На 9. Јуни во просториите на Техничкиот Факултет, се одржа годишна промоција на дипломираните студенти од I и II циклус. Присутните студенти, професорите и останатите гости ги поздрави деканот на факултетот Проф. д-р Стојанче Нусев. На промоцијата присуствуваше и им се обрати на студентите и проректорот на Универзитетот Св. Климент Охридски, Проф. д-р Никола Крстаноски.

more

Гостувачко предавање на тема: Herz во системите на греење, ладење и климатизација
На 27.05.2015 год со почеток во 11.30 часот, на Техничкиот факултет во Битола се одржa гостувачко предавање на тема:
"Herz во системите на греење, ладење и климатизација"
Предавањето беше наменето за студентите од машинскиот отсек.
Предавачи беа г-дин Иван Здравкович, инженер за техничка поддршка на ХЕРЦ АРМАТУРЕН од Белград

Предавање на тема „Инженерски аспекти на математичките методи за решавање на системи линерани равенки“


На 20.05.2014 год. со почеток во 12 часот во амфитеатарот на Техничкиот Факултет - Битола , ќе се одржи предавање на тема:
„Инженерски аспекти на математичките методи за решавање на системи линерани равенки".
Целта на ова предавање е да се доближат студентите кон примената на математиката во инженерските предмети на факултетот и општо во инженерството.
Предавач ќе биде Проф. д-р Цветко Митровски

Гостувачко предавање на тема: Искуства од примената на правилникот за безбедност и здравје при работа на вработените изложени на ризик од бучава


На 19 Мај (вторник) со почеток во 13 часот, во салата за дипломски работи на Техничкиот Факултет Битола, се одржa предавање на тема:
"Искуства од примената на правилникот за безбедност и здравје при работа на вработените изложени на ризик од бучава". Предавач беше г-ѓа Слаѓана Андоновска од Министерството за труд и социјална политика - Државен инспекторат за труд

Повик за Мари Склодовска Кири индивидуални стипендии


H2020 - MSCA - IF - 2015

Можност за аплицирање за добивање на индивидуалните стипендии за мобилност со цел за подобрување на креативниот и иновативниот потенцијал на истражувачите кои сакаат да ги прошират нивните индивидуални компетенции во однос на стекнување вештини во мулти - или интердисциплинарно ниво преку напредна обука, меѓународна и меѓусекторска мобилност

Отворен конкурсот за студентска размена на Технолошкиот Универзитетот во Лоѓ - Полска


Универзитетот Св. Климент Охридски има потпишано меморандум за соработка со Технолошкиот Универзитет во Лоѓ - Полска во рамките на ERASMUS+ програмата, за размена на студенти и академски кадар. Во прилог е конкурсот за размена на студенти за академската 2015-16.

Стипендии за студенти од машински отсек од фирмата RUEN-INOX automobile


Фабриката RUEN-INOX automobile нуди можност за практикантска работа на студентите од машински отсек, како и можност за стипендирање на студенти од завршна година на студирање

ERASMUS+ конкурс за мобилност на студентите и академските кадри за реализација на студиски престој во учебната 2015-2016


Повеќе

РАЗВОЈ И ПИШУВАЊЕ НА ЕВРОПСКИ ПРЕДЛОГ-ПРОЕКТ ОБУКА ЗА „ХОРИЗОНТ 2020“


На 7. и 8. Април, 2015 год. наТехнички факултет - Битола во салата за состаноци се одржa работилница за развој и пишување на европски предлог проекти во рамките на програмата HORIZON 2020 . Главен предавач бeше г-н Бошко Нектаријевиќ, основач и директор на Балканската мрежа за безбедност, сега Европска академија за обука.

moreСоопштение за аплицирање за ваучери


Се известуваат студентите кои ги исполнуваат условите за добивање вредносен бон – ваучер, да поднесат барање до референтот за студентски прашања на соодветниот отсек.
Барањето се подига кај референтот, или се симнува од WEB страната на Министерството за информатичко општество и администрација, и со пополнети податоци се доставува кај референтот, најдоцна до 28.04.2015 год.

more

Наш професор член на уредувачки одбор на International Journal of Contemporary ENERGY


Првиот носител на звањето Професор Емеритус на Универзитетот „Св. Климент Охридски" – Битола, Академик Глигор Каневче од Технички факултет Битола е избран за член на уредувачкиот одбор на престижното меѓународно списание за современа енергија International Journal of Contemporary ENERGY (http://contemporary-energy.net).

Интервју со студентите кои имаат аплицирано за стипендии од групацијата Dräxlmaier


Се известуваат студентите кои имаат аплицирано за стипендии од групацијата Dräxlmaier дека интервјуто нив ќе се се одржи на 05.03.2015 (четврток) со почеток од 09h во просторија 413.

Презентација на можностите за стипендирање на студенти на Технички факултет од компанијата Dräxlmaier
На 13.02.2015 год. во просториите на Техничкиот факултет, групацијата Dräxlmaier одржа презентација на можностите за стипендирање на студенти на Технички факултет. Заинтересираните студенти од завршна година кои се заинтересирани за добивање стипендија (160EUR) во летниот семестар во учебната 2014-2015, треба да достават мотивационо писмо и биографија кај продеканот за меѓународна соработка и соработка со стопанството Проф. Елизабета Бахтовска (elizabeta.bahtovska@tfb.uklo.edu.mk) најдоцна до 28.02.2015год. Интервју со нив ќе реализираат претставниците на Dräxlmaier во првата недела од месец март. Точниот термин ќе биде дополнително објавен.

Отворен e повикот за FULBRIGHT студентската програма за учебната 2015-2016


Преземи повик

ERASMUS+


Повик за партиципација во рамките на програмата ERASMUS+ за 2015 година

повик     водич     формулар

Отворен новиот повик за учество во програмата COST за европска соработка во науката и технологијата


Прилози:     Повик    Водич

Стипендии од ДРЕКСЛМАЈЕР групацијата


Еден од најврвните автомобилски добавувачи во светот, Дрекслмајер Групацијата, нуди стипендии и можност за вработување за студентите на ТФБ.

more

Гостувачко предавање на тема „Велосипедски сообраќај - искуства и најдобри практики“


На 24.12.2014 год. се одржа предавање во рамките на предвидената клиничка настава за студентите од четврта година на Отсекот за сообраќај и транспорт на тема: „Велосипедски сообраќај - искуства и најдобри практики". Предавач беше Даниел Павлески, дси од Секторот за сообраќај на Град Скопје. 

more

Анкета за намерите за студирање на средношколците


Почитувани средношколци,

Со цел определување на оптимални наставни програми за идните студенти како и задоволување на нивните потреби и желби, се спроведува анкета кон која може да се пристапи преку следниот линк: http://goo.gl/forms/msoMgKx7aG.

Повик за студиски престој на студенти во CERN


Повик за двомесечен студиски престој на студенти во Европската организација за нуклеарни истражувања CERN во 2015 година

more

CEEPUS


Конкурс за партиципација на високообразовните установи во CEEPUS мрежите за академската 2015/2016 година

Преземи

Младите возачи и безбедноста во сообраќајот


Отсекот за сообраќај и транспорт, кој е вклучен во владината кампања „Почитувај ги правилата, почитувај го животот", во низата активности за подобрување на безбедноста во сообраќајот, на 12.12.2014. ја организираше научно стручната трибина „Младите возачи и безбедноста во сообраќајот". На собирот присуствуваа студенти, професори, претставници од општините во регионот, полицијата, автошколите и други заинтересирани групи.

Заклучоците коишто произлегоа од овој собир ќе бидат презентирани пред ризичната категорија, односно завршните генерации на средните училишта во градот.

Презентации:

Улогата на авто школата во едукација на младите во сообраќајот како идни возачи

Модерна ерозија на принципите на однесување на младите возачи

Почитувај ги правилата, почитувај го животот

Возачи почетници и почитување на ограничувањето на брзината на движење

Графички дизајн на флексибилна амбалажаНа 17.12.2014 со почеток во 12 часот во просториите на ТФ, се одржa предавање на тема "Графички дизајн на флексибилна амбалажа". Предавач беше г-ѓа Весна Филиповска од печатницата Киро Дандаро-Битола.

Гостувачко предавање на тема "Енергетски ефикасни системи за греење и ладење"
На 11.12.2014 год. во просторијата за дипломски работи на ТФБ. се одржа гостувачко предавање на тема"Енергетски ефикасни системи за греење и ладење" Предавач беше г-дин Марјан Бојчевски дипл. маш. инж., од компанијата REHAU Македонија.

Одбележување на денот на дрвото при ТФБ (03.12.2014)


Студентите при Техничкиот факултет Битола се вклучија во акцијата за одбележување на денот на дрвото со засадување на садници во дворот на факултетот.

Потсетување на сеуште отворените можности за мобилност на студентите/кадрите


ПОВИК ЗА АПЛИЦИРАЊЕ ВО РАМКИТЕ НА ПРОГРАМАТА ЕРАЗМУС+ , АКЦИЈА 1: ИНДИВИДУАЛНА МОБИЛНОСТ ЗА СТУДЕНТИ И НАСТАВЕН КАДАР за академската 2014/2015 година, летен семестар. Прилог: отворени номинации и конкурс

Кампања за безбедност на сообраќајот на патиштата „Почитувај ги правилата, почитувај го животот"
ТФБ се приклучи кон кампањата за безбедност на сообраќајот на патиштата „Почитувај ги правилата, почитувај го животот".
На 31.10.2014 год. ТФБ организира научно-стручна трибина на тема „Како да го намалиме бројот на сообраќајни незгоди?". Повеќе информации тука.

Трибина за дисперзираното производство на електрична енергија во Република Македонија - Состојби и перспективи
Во рамките на одбележувањето на 20 години од постоењето на МАКО СИГРЕ, во соработка со Техничкиот факултет - Битола, на 06.11.2014 год. во амфитеатарот на ТФБ се одржa трибина на тема: „Дисперзираното производство на електрична енергија во Република Македонија - состојби и перспективи". 

Erasmus+


Побрзајте, програмата за размена на студенти и академски персонал, Erasmus+, Ве очекува! Јавете се кај координаторот на ERA+ на ТФБ, ред. проф. д-р Кристи Бомбол. Повеќе информации се дадени во следниот допис и во документот со потпишани Erasmus+ билатерални договори.

Дополнување на конкурсот за III циклус


Дополнување на конкурсот за III циклус за 2014/15: преземи

Конкурси за стипендии на докторанти и истражувачи финансирани од Швајцарската влада


Во продолжение се дадени конкурси за стипендии за докторанти и истражувачи финансирани од Швајцарската влада. Рокот за аплицирање е 15.11.2014 год.

Гостување на претставници од компанијата Dräxlmaier


На 16.10.2014 година во просториите на Техничкиот Факултет од Битола, гостуваа претставници од компанијата Draxlmaier. Во рамки на гостувањето, проф. д-р Jorg Elsenbach, како одговорно лице на компанијата за областа Контрола на Квалитет одржа свое предавање со актуална тематика од областа и работењето на компанијата, но ја најави и можноста за студентска пракса во рамки на компанијата во Кавадарци како можност за студентите на ТФБ. Исто така во рамки на гостувањето како почеток на соработка со ТФБ, г-динот Георѓи Тренкоски, комерцијален директор на фабриката во Кавадарци, најави стипендии за студентите на ТФБ. Соработката ќе продолжи со најавена посета на ТФБ на фабриката во Кавадарци каде ќе биде потпишан и договор за соработка.more

iKNOW Систем за студентски сервиси


Пристапете до информацискиот систем за студентски сервиси преку:  https:\\iknow.uklo.edu.mk

 

- iKnow корисничко упатство за Студенти

- iKnow корисничко упатство за Наставен и соработнички кадар

 

Сите студенти кои не можат да пристапат до своето електронско досие да се јават во лаб413 од 10 - 12 часот секој работен ден или да испратат е-маил на admin@tfb.edu.mk (задолжително е-маилот да содржи Име, Презиме, Број на индекс, Студиска програма,)