Следни испити

Февруари/Март
П В С Ч П С Н
12131415161718
19202122232425
2627281234
567891011
12131415161718
сите

Новости

16 Февруари 2018

Се известуваат студентите дека задолжително и самостојно треба да ја пополнат анкетата која е поставена во нивното електронско досие во iKnow системот.

повеќе

13 Февруари 2018

ГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА НАУЧНОИСТРАЖУВАЧКИ ПРОЕКТ

МОДЕЛ НА СООБРАЌАЈНА ПОЛИТИКА ВО ФУНКЦИЈА НА ОДРЖЛИВИОТ РАЗВОЈ НА РЕПУБЛИКА СЛОВЕНИЈА И РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

повеќе

13 Февруари 2018

Уписот на предмети од летен семестар за академската 2017/2018 год. без казна ќе се врши до 16.02.2018 год.

повеќе

02 Февруари 2018

Распоред за настава во летен семестар од академска 2017/18 год. за сите студиски програми преземи

повеќе

22 Јануари 2018

Се известуваат студентите на втор циклус на студии, на Отсекот за сообраќај и транспорт, дека запишувањето на летен семестар можат да го направат во периодот од 01.02 до 09.02.2018 година.

повеќе

19 Јануари 2018

Уписот на предмети од летен семестар за академската 2017/2018 год. ќе започне на 24.01.2018 год.

повеќе

15 Јануари 2018

За студентите од прв, втор, трет, четврт и петти семестар задолжително пријавување на испитите за јануарска сесија преку iKnow системот.

повеќе

02 Јануари 2018

Почитувани студенти,

Пред се, Ви ја честитам Новата 2018. година и Божиќните празници и Ви посакувам многу среќа, здравје и се најубаво во животот.

Во прилог е конечниот распоред за ЈАНУАРСКА СЕСИЈА АКАДЕМСКА 2017-2018.
Ви благодарам за соработката.

Со почит,

проф, д-р Верица Данчевска
продекан за настава

повеќе

29 Ноември 2017

Познати добитниците на наградите за истражувачки труд и есеј на распишаниот награден конкурс на УКЛО. Две од првите три награди за студентите од ТФБ. Честитки до Филип Лазоски (прва награда) и Игор Стерјовски (трета награда) за истражувачки трудови. 

повеќе

15 Ноември 2017

Список на примени кандидати на втор циклус универзитетски студии на ОТСЕКОТ ЗА СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ во академската 2017/2018 година (сите уписни рокови)

повеќе

30 Јануари 2015

Се известуваат студентите на Технички факултет – Битола дека заради новите законски прописи скриптарата нема да работи почнувајќи од 01.02.2015 год.

повеќе


Graphical Engineering

 

 Specific descriptors of qualifications that determine learning outcomes for graphical engineering study program in accordance with the Regulation of the national framework for higher education qualifications

 1. Knowledge and understanding 

 • Shows depth knowledge and understanding the laws of the areas ofthe graphical engineering,which student has chosen to develop special expertise, such as graphic design, preparation for printing, rasterization, CTP based workflows, technologies of printing, finishing graphic process, special procedures of printing, graphic management processes, control quality, quality management. 

 • Systematic and creatively explains and discusses current and developmentresearch, concepts, principles and theories relating to the chosen field of specialization of graphic engineering. 

 • Go in step with the latestachievements in selected areas of the graphical engineering, which provides a basis for originality in developing andapplying autonomous ideas in a research context. 

 2. Applying knowledge and understanding 

 • Examine, analyze, develop, optimize and manage the process of developing various systems in the field of graphical engineering anddesign, characteristic for various industries, with special focus on the latest developments in these areas, in part that the student has chosen to develop special investigations. 

 • Independent and creatively offer solutions to specific problemsoriginality and consistent applying of interdisciplinary andmultidisciplinary approach. 

 • Implementation of innovative methods in solving unknown or incompletelydefined problems using advanced mathematical, scientific, IT and engineering expertise. 

 

 3. Making judgments 

 • Synthesize and integrate knowledge in the areas of graphical engineering connected to the area that the student has chosen to develop special expertise:modern trends in graphic design, modern technologies of printing,non-impact printing techniques, 3D printing, new approaches to graphicmaterials, with special emphasis on the implementation of standardsrelatedtographic processes. 

 • Critically evaluate data, adopt proper assessment, even on the basis of incomplete or limited information, using current achievements in the field of graphic engineering. 

 • Explores applying of new technologies, innovations and positiveexperience in graphic engineering. 

 4. Communication skills 

 • Clearly and unambiguously present conclusions, facts and results from the researchesin front of professional audiences, and shows ability to adoptstyle and form of expression in front of unskilled audiences. 

 • Effectively participate in multidisciplinary teams, as team leader or expert. 

 • Undertakes an important responsibility for both individual and collective 

results, initiate and lead activities in the field of graphic engineering in which improved.

 

 5. Learning skills 

 • Identify personal needs for further education and independently act for new knowledge and skills in the widersocial context. 

 • Ability to take responsibility for continuous learning in the field of graphic engineering in whichstudent has chosen to develop special expertise. 

 

STUDY PROGRAM STRUCTURE

 

Semester 1

ECTS

1

Management in graphical production

6

2

Advanced printing processes

6

3

Optional from list of TFB

6

4

Optional from list of UKLO

6

 

Tolal

24

 

 

Semester 2

ECTS

1

Physical bases of preparation of printing plates –Advanced course

6

2

Packaging design

6

3

Optional from list of TFB

6

4

Master thesis

18

 

Total

36

 

 

OPTIONAL LIST

ECTS

1

Modern graphics systems and processes

6

2

Management of multimedia projects -advanced course

6

3

Modern methods of quality management

6

4

Modern graphic materials

6

5

Programming on mobile platforms

6

6

Reliability of technical systems

6

On top