Следни испити

Февруари/Март
П В С Ч П С Н
19202122232425
2627281234
567891011
12131415161718
19202122232425
сите

Новости

16 Февруари 2018

Се известуваат студентите дека задолжително и самостојно треба да ја пополнат анкетата која е поставена во нивното електронско досие во iKnow системот.

повеќе

13 Февруари 2018

ГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА НАУЧНОИСТРАЖУВАЧКИ ПРОЕКТ

МОДЕЛ НА СООБРАЌАЈНА ПОЛИТИКА ВО ФУНКЦИЈА НА ОДРЖЛИВИОТ РАЗВОЈ НА РЕПУБЛИКА СЛОВЕНИЈА И РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

повеќе

13 Февруари 2018

Уписот на предмети од летен семестар за академската 2017/2018 год. без казна ќе се врши до 16.02.2018 год.

повеќе

02 Февруари 2018

Распоред за настава во летен семестар од академска 2017/18 год. за сите студиски програми преземи

повеќе

22 Јануари 2018

Се известуваат студентите на втор циклус на студии, на Отсекот за сообраќај и транспорт, дека запишувањето на летен семестар можат да го направат во периодот од 01.02 до 09.02.2018 година.

повеќе

19 Јануари 2018

Уписот на предмети од летен семестар за академската 2017/2018 год. ќе започне на 24.01.2018 год.

повеќе

15 Јануари 2018

За студентите од прв, втор, трет, четврт и петти семестар задолжително пријавување на испитите за јануарска сесија преку iKnow системот.

повеќе

02 Јануари 2018

Почитувани студенти,

Пред се, Ви ја честитам Новата 2018. година и Божиќните празници и Ви посакувам многу среќа, здравје и се најубаво во животот.

Во прилог е конечниот распоред за ЈАНУАРСКА СЕСИЈА АКАДЕМСКА 2017-2018.
Ви благодарам за соработката.

Со почит,

проф, д-р Верица Данчевска
продекан за настава

повеќе

29 Ноември 2017

Познати добитниците на наградите за истражувачки труд и есеј на распишаниот награден конкурс на УКЛО. Две од првите три награди за студентите од ТФБ. Честитки до Филип Лазоски (прва награда) и Игор Стерјовски (трета награда) за истражувачки трудови. 

повеќе

15 Ноември 2017

Список на примени кандидати на втор циклус универзитетски студии на ОТСЕКОТ ЗА СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ во академската 2017/2018 година (сите уписни рокови)

повеќе

30 Јануари 2015

Се известуваат студентите на Технички факултет – Битола дека заради новите законски прописи скриптарата нема да работи почнувајќи од 01.02.2015 год.

повеќе

Mechanical Engineering


  • Study Program of Mechanical Engineering
    Four-year s first cycle academic studies (240 ECTS )  

 

Studyprogram of

Mechanical Engineering

Four-year s first cycle academic studies (240 ECTS )

 

Study program contains of six (6) common semesters, and then it is divided in three modules:

 

First cycle of study is comprised of 24 compulsory subjects, with 144 ECTS-credits. Number of elective subjects from other study programs of Faculty of Technical Sciences is 12, with total of 72 ECTS-credits, and 4 subjects with 24 ECTS – credits, from other University units (faculties).

 

STUDY PROGRAM STRUCTURE

 

code

Semester 1

Fund

ECTS

1

МОМ101

Mathematics 1

2+2

6

2

МОМ102

Statics and kinematics

2+2

6

3

МОМ103

Technical drawing, designing with CAD

2+2

6

4

MOM1xx

Elective subject – FTS (proposal: MOM104 or MOM105)

2+2

6

5

MОМ1хх

Elective subject – FTS (proposal: MOM106 or MOM107)

2+2

5

Total:

10+10

29

 

Code

Semester 2

Fund

ECTS

1

MОМ201

Mathematics 2

2+2

6

2

МОМ202

Strength of the materials

2+2

6

3

МОМ203

Thermodynamics

2+2

6

4

МОМ204

Technology of the materials

2+2

6

5

MОМ2xx

Elective subject – FTS (proposal: MOM205 or MOM206)

2+2

5

6

 

Practical teaching

 

2

Total:

10+10

31

 

Code

Semester 3

Fund

ECТS

1

МОМ301

Machine elements 1

2+2

6

2

MОМ302

Manufacturing technologies and machine tools

2+2

6

3

MОМ303

Industrial dryers

2+2

6

4

MОМ304

Sustainable Energy development

2+2

6

5

MОМ3xx

Elective subject – FTS (proposal: MOM305 or MOM306)

2+2

5

 

 

Total:

10+10

29

 

Code

Semester 4

Fund

ECTS

1

МОМ401

Machine elements 2

2+2

6

2

МОМ402

Technical measurements

2+2

6

3

MОМ403

Dynamic and oscillation

2+2

6

4

MОМ404

Hydraulics and hydraulic machines

2+2

6

5

MОМ4хх

Elective subject – FTS (proposal: MOM405 or MOM406)

2+2

5

 

 

Practical teaching

 

2

 

 

Total:

10+10

31

 

Code

Semester 5

Fund

ECTS

1

МОМ501

Machine Construction

2+2

6

2

МОМ502

Fluid Mechanics

2+2

6

3

МОМ503

Automatic System control

2+2

6

4

МОМ504

Heat exchangers

2+2

6

5

МОМ505

Strength of constructions

2+2

6

 

 

Total:

10+10

30

 

Code

Semester 6

Fund

ECTS

1

МОМ601

Heating, ventilation and air conditioning

2+2

6

2

МОМ602

Compressors, fans and pumps

2+2

6

3

МОМ603

Fluids transport

2+2

6

4

МОМ604

Motor vehicles and Ecology

2+2

5

5

МОМ6хх

Elective subject – FTS (proposal: MOM605 to MOM6067

2+2

5

6

 

Practical teaching

 

2

 

 

Total:

 

30

On top

 

1. Elective area – module of Energy (power) mechanical engineering

 

Code

Semester 7

Fund

ECTS

1

ЕIМ7хх

Elective subject – FTS (proposal: EIM701 to EIM707)

2+2

6

2

ЕIМ7хх

Elective subject – FTS (proposal: EIM701 to EIM707)

2+2

6

3

ЕIМ7хх

Elective subject – FTS (proposal: EIM701 to EIM707)

2+2

6

4

 

Elective subject – UKLO

2+2

6

5

 

Elective subject – UKLO

2+2

6

Total:

 

30

 

 

 

 

 

 

code

Semester 8

Fund

ECTS

1

ЕIМ8хх

Elective subject – FTS (proposal: EIM801 to EIM803)

2+2

5

2

ЕIМ8хх

Elective subject – FTS (proposal: EIM801 to EIM803)

2+2

5

3

 

Elective subject – UKLO

2+2

6

4

 

Elective subject – UKLO

2+2

6

5

 

Practical teaching

 

2

6

 

Graduation work (elective FTS)

 

6

Вкупно/ Total:

 

30

On top

 

2. Elective area – module of Production – construction mechanical engineering and NCM

 

code

Semester 7

Fund

ECTS

1

NCM7xx

Elective subject – FTS (proposal: NCM801 to NCM709)

2+2

6

2

NCM7xx

Elective subject – FTS (proposal: NCM701 to NCM709)

2+2

6

3

NCM7xx

Elective subject – FTS (proposal: NCM701 to NCM709)

2+2

6

4

 

Elective subject – UKLO

2+2

6

5

 

Elective subject – UKLO

2+2

6

Total:

 

30

 

 

 

 

 

 

code

Semester 8

Fund

ECTS

1

NCM8xx

Elective subject – FTS (proposal: NCM801 or NCM802)

2+2

5

2

NCM8xx

Elective subject – FTS (proposal: NCM801 or NCM802)

2+2

5

3

 

Elective subject – UKLO

2+2

6

4

 

Elective subject – UKLO

2+2

6

5

 

Practical teaching

 

2

6

 

Graduation work (elective FTS)

 

6

Total:

 

30

On top

 

3 . Elective area – module of Process mechanical engineering

 

code

Semester 7

Fund

ECTS

1

PIM7xx

 

Elective subject – FTS (proposal: PIM701 to PIM705)

2+2

6

2

PIM7xx

Elective subject – FTS (proposal: PIM701 to PIM705)

2+2

6

3

PIM7xx

Elective subject – FTS (proposal: PIM701 to PIM705)

2+2

6

4

 

Elective subject – UKLO

2+2

6

5

 

Elective subject – UKLO

2+2

6

Total:

 

30

 

 

 

 

 

 

code

Semester 8

Fond

ECTS

1

PIM8xx

Elective subject – FTS (proposal: PIM801 or PIM802)

2+2

5

2

PIM8xx

Elective subject – FTS (proposal: PIM801 or PIM802)

2+2

5

3

 

Elective subject – UKLO

2+2

6

4

 

Elective subject – UKLO

2+2

6

5

 

Practice teaching

 

2

6

 

Graduation work (elective subject)

 

6

Total:

 

30

On top

 

List of elective courses

Code

Tittle of the subject

ECTS

credits

MOM104

Physic

6

MOM105

Fundamentals of Electrotechnics

6

MOM106

Application software

5

MOM107

Internet and multimedia

5

MOM205

Foreign Language (English, German, French)

5

MOM206

3D modeling

5

MOM305

Numerical methods and programing

5

MOM306

Fundamentals of MATLAB

5

MOM405

Transport devices

5

MOM406

Cooling technique

5

MOM605

Thermal power plants

5

MOM606

Heat transfer

5

MOM607

Centralizing systems for heating and cooling

5

EIM701

Cooling systems

6

EIM702

Energy efficiency of buildings and objects

6

EIM703

Operating and Process materials

6

EIM704

Renewable energy sources

6

EIM705

Energy projects management

6

EIM706

Hydro energetic plants

6

EIM707

Steam boilers and plants

6

EIM801

Heat turbo machines

5

EIM802

Nuclear reactors

5

EIM803

Compressor devices

5

NCM701

Computer control devices and processes

6

NCM702

Un-Conventional machining methods

6

NCM703

Technological procedures and operations

6

NCM704

Software programs in constructive engineering

6

NCM705

Robotics

6

NCM706

Theory of mechanisms and machines

6

NCM707

Metal constructions

6

NCM708

Noise and vibration protection

6

NCM709

Theory of cutting

6

NCM801

CAD/CAM applications

5

NCM802

Machines and machining with plastic deformation

5

PIM701

Fundamentals of process engineering

6

PIM702

Designing of technological systems

6

PIM703

Warehousing and transport of food products

6

PIM704

Mechanical and hydro mechanical machines and appliances

6

PIM705

Energy objects and environment

6

PIM801

Greenhouses

5

PIM802

Heat and process appliances

5

On top

 

List of suggested elective subjects of wide interest for study program

1.

Мeasurement acquisition system

2.

Computational heat and mass transfer

3.

Computational fluid dynamics

4.

Computational architecture and operational systems

5.

Advanced computational systems and network technologies

6.

Computational systems and communications

7.

Virtual engineering

8.

Object oriented programing

9.

Industrial management

10.

Development of products and innovations

12.

Business and profe s sional comunication

13.

Project management

14.

Entrepreneurship

15.

Mechatronic systems

On top