Следни испити

Февруари/Март
П В С Ч П С Н
12131415161718
19202122232425
2627281234
567891011
12131415161718
сите

Новости

16 Февруари 2018

Се известуваат студентите дека задолжително и самостојно треба да ја пополнат анкетата која е поставена во нивното електронско досие во iKnow системот.

повеќе

13 Февруари 2018

ГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА НАУЧНОИСТРАЖУВАЧКИ ПРОЕКТ

МОДЕЛ НА СООБРАЌАЈНА ПОЛИТИКА ВО ФУНКЦИЈА НА ОДРЖЛИВИОТ РАЗВОЈ НА РЕПУБЛИКА СЛОВЕНИЈА И РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

повеќе

13 Февруари 2018

Уписот на предмети од летен семестар за академската 2017/2018 год. без казна ќе се врши до 16.02.2018 год.

повеќе

02 Февруари 2018

Распоред за настава во летен семестар од академска 2017/18 год. за сите студиски програми преземи

повеќе

22 Јануари 2018

Се известуваат студентите на втор циклус на студии, на Отсекот за сообраќај и транспорт, дека запишувањето на летен семестар можат да го направат во периодот од 01.02 до 09.02.2018 година.

повеќе

19 Јануари 2018

Уписот на предмети од летен семестар за академската 2017/2018 год. ќе започне на 24.01.2018 год.

повеќе

15 Јануари 2018

За студентите од прв, втор, трет, четврт и петти семестар задолжително пријавување на испитите за јануарска сесија преку iKnow системот.

повеќе

02 Јануари 2018

Почитувани студенти,

Пред се, Ви ја честитам Новата 2018. година и Божиќните празници и Ви посакувам многу среќа, здравје и се најубаво во животот.

Во прилог е конечниот распоред за ЈАНУАРСКА СЕСИЈА АКАДЕМСКА 2017-2018.
Ви благодарам за соработката.

Со почит,

проф, д-р Верица Данчевска
продекан за настава

повеќе

29 Ноември 2017

Познати добитниците на наградите за истражувачки труд и есеј на распишаниот награден конкурс на УКЛО. Две од првите три награди за студентите од ТФБ. Честитки до Филип Лазоски (прва награда) и Игор Стерјовски (трета награда) за истражувачки трудови. 

повеќе

15 Ноември 2017

Список на примени кандидати на втор циклус универзитетски студии на ОТСЕКОТ ЗА СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ во академската 2017/2018 година (сите уписни рокови)

повеќе

30 Јануари 2015

Се известуваат студентите на Технички факултет – Битола дека заради новите законски прописи скриптарата нема да работи почнувајќи од 01.02.2015 год.

повеќе

Electrical Engineering


  • StudyProgram of Electric Power Systems
    Four-years first cycle academic studies (240 ECTS) 

  • StudyProgram of Electrical Engineering, Power Systems and Electronics
    Three-years first cycle professional studies (180 ECTS)

 

Studyprogram of

Electric Power Systems

Four-years first cycle academic studies (240 ECTS) 

First cycle of study is comprised of 24 compulsory subjects, with 144 ECTS-credits. Number of elective subjects from other study programs of Faculty of Technical Sciences is 12, with total of 72 ECTS-credits, and 4 subjects with 24 ECTS – credits, from other University units (faculties).

 

STUDY PROGRAM STRUCTURE

 

code

Semester 1

Weekly number of classes

ECTS

1

EES101

Mathematics 1

4+3

6

2

EES102

Fundamentals of Electrical engineering 1

4+3

6

3

EES103

Physics 1

3+2

6

4

 

Elective subject – UKLO

 

6

5

 

Elective subject – UKLO

 

6

 

 

code

Semester 2

Weekly number of classes

ECTS

1

EES201

Mathematics 2

4+3

6

2

EES202

Fundamentals of Electrical engineering 2

4+3

6

3

EES203

Electrotechnical materials

3+1

6

4

EES204

Technical mechanics

2+2

5

5

 

Elective subject – UKLO

 

6

 

 

Practical teaching

 

1

 

 

Code

Semester 3

Weekly number of classes

ECTS

1

EES301

Mathematics 3

4+3

6

2

EES302

Circuitstheory

3+2

6

3

EES303

Analogue electronics

3+2

6

4

EES304

Electrical measurements

3+2

6

5

 

Elective subject – UKLO

 

6

 

 

code

Semester 4

Weekly number of classes

ECTS

1

EES401

Electromagnetics

3+2

6

2

EES402

Measurment and Data-acquisition systems

3+2

5

3

EES403

Electrical installations and lighting

3+2

6

4

 

Elective subject – FTS (proposal: ЕЕS404, ЕЕS405 or ЕЕS406)

 

6

5

 

Elective subject – FTS (proposal: ЕЕS404, ЕЕS405 or ЕЕS406)

 

6

 

 

Practical teaching

 

1

 

 

 

Code

Semester 5

Weekly number of classes

ECTS

1

EES501

Electrcal machines 1

3+2

6

2

EES502

Power Plants

3+2

6

3

EES503

Power Distribution systems

3+2

6

4

EES504

Electric Power lines design

3+2

5

5

 

Elective subject – FTS (proposal: ЕЕS505 or ЕЕS506)

 

6

 

 

 

code

Semester 6

Weekly number of classes

ECTS

1

EES601

Power stations

3+2

6

2

EES602

Analysis of electrical power systems

3+2

6

3

EES603

Power electronics

3+2

6

4

 

Elective subject – FTS (proposal: ЕЕS604 or ЕЕS605)

 

6

5

 

Elective subject – FTS (proposal: ЕЕS604 or ЕЕS605)

 

6

 

 

Practical teaching

 

1

 

 

 

Code

Semester 7

Weekly number of classes

ECTS

1

EES701

Power system protection

3+2

6

2

EES702

Planning and operation of Power Systems

3+1

5

3

 

Elective subject – FTS (proposal: ЕЕS703, ЕЕS704, ЕЕS705, ЕЕS706, ЕЕS707 or ЕЕS708)

 

6

4

 

Elective subject – FTS (proposal: ЕЕS703, ЕЕS704, ЕЕS705, ЕЕS706, ЕЕS707 or ЕЕS708)

 

6

5

 

Elective subject – FTS (proposal: ЕЕS703, ЕЕS704, ЕЕS705, ЕЕS706, ЕЕS707 or ЕЕS708)

 

6

 

 

 

Code

Semester 8

Weekly number of classes

ECTS

1

EES801

Modern tests of electical machines

3+2

6

2

 

Elective subject – FTS (proposal: ЕЕS802, ЕЕS803, ЕЕS804)

 

6

3

 

Elective subject – FTS (proposal: ЕЕS802, ЕЕS803, ЕЕS804)

 

6

4

 

Elective subject – FTS (proposal: ЕЕS802, ЕЕS803, ЕЕS804)

 

6

5

 

Practical teaching

 

1

 

 

Graduation work

 

6

 

 

List of elective courses

 

Code

Subject title

ECTS credits

EES104

Foreign Language (English, German, French)

6

EES105

Computer programming for engineers

6

EES205

Physics 2

6

EES305

Modeling and simulations in LabView and Matlab/Simulink

6

EES306

Computer systems and communications

6

EES404

Numerical methods and programming

6

EES405

Digital electronics

6

EES406

Control systems

6

EES505

Groundings and grounding systems

6

EES506

Renewable sources of electrical energy

6

EES604

Electrical machines 2

6

EES605

High voltage equipment and isolating systems

6

EES703

Electromotive drives and regulaton

6

EES704

Computer controlled machines and processes

6

EES705

Software packages for power system analysis

6

EES706

High voltage technique

6

EES707

Programmable Logic Controllers

6

EES708

Special electrical machines

6

EES802

Electricity Markets

6

EES803

Operation and management of power plants

6

EES804

SCADA systems

6