Следни испити

Февруари/Март
П В С Ч П С Н
19202122232425
2627281234
567891011
12131415161718
19202122232425
сите

Новости

16 Февруари 2018

Се известуваат студентите дека задолжително и самостојно треба да ја пополнат анкетата која е поставена во нивното електронско досие во iKnow системот.

повеќе

13 Февруари 2018

ГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА НАУЧНОИСТРАЖУВАЧКИ ПРОЕКТ

МОДЕЛ НА СООБРАЌАЈНА ПОЛИТИКА ВО ФУНКЦИЈА НА ОДРЖЛИВИОТ РАЗВОЈ НА РЕПУБЛИКА СЛОВЕНИЈА И РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

повеќе

13 Февруари 2018

Уписот на предмети од летен семестар за академската 2017/2018 год. без казна ќе се врши до 16.02.2018 год.

повеќе

02 Февруари 2018

Распоред за настава во летен семестар од академска 2017/18 год. за сите студиски програми преземи

повеќе

22 Јануари 2018

Се известуваат студентите на втор циклус на студии, на Отсекот за сообраќај и транспорт, дека запишувањето на летен семестар можат да го направат во периодот од 01.02 до 09.02.2018 година.

повеќе

19 Јануари 2018

Уписот на предмети од летен семестар за академската 2017/2018 год. ќе започне на 24.01.2018 год.

повеќе

15 Јануари 2018

За студентите од прв, втор, трет, четврт и петти семестар задолжително пријавување на испитите за јануарска сесија преку iKnow системот.

повеќе

02 Јануари 2018

Почитувани студенти,

Пред се, Ви ја честитам Новата 2018. година и Божиќните празници и Ви посакувам многу среќа, здравје и се најубаво во животот.

Во прилог е конечниот распоред за ЈАНУАРСКА СЕСИЈА АКАДЕМСКА 2017-2018.
Ви благодарам за соработката.

Со почит,

проф, д-р Верица Данчевска
продекан за настава

повеќе

29 Ноември 2017

Познати добитниците на наградите за истражувачки труд и есеј на распишаниот награден конкурс на УКЛО. Две од првите три награди за студентите од ТФБ. Честитки до Филип Лазоски (прва награда) и Игор Стерјовски (трета награда) за истражувачки трудови. 

повеќе

15 Ноември 2017

Список на примени кандидати на втор циклус универзитетски студии на ОТСЕКОТ ЗА СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ во академската 2017/2018 година (сите уписни рокови)

повеќе

30 Јануари 2015

Се известуваат студентите на Технички факултет – Битола дека заради новите законски прописи скриптарата нема да работи почнувајќи од 01.02.2015 год.

повеќе

Traffic and Transportation


Third cycle study programme:

TRAFFIC AND TRANSPORT ENGINEERING

Degree awarded: Doctor of science in transport and traffic engineering

 

Study structure:

 

1 semester: 2 courses (one compulsory and one elective)

2 semester: 2 courses (elective from the list)

3 semester: research project 1 and mobility (minimum 7 days)

4 semester: research project 2

5 semester: research project 3 – proposal of doctoral thesis

6 semester: doctoral thesis

 

Study curriculum:

 

List of courses

 

Name of the course

Type

ECTS

Semester

1

Mathematical methods and simulation in transportation engineering

Compulsory

15

1

2

Simulation models for traffic accident reconstruction

Elective

15

1 or 2

3

Selected topics in traffic safety

 

Elective

15

1 or 2

4

Traffic accidents scanning

Elective

15

1 or 2

5

Transport telematics

Elective

15

1 or 2

6

Selected topics in computer programming

Elective

15

1 or 2

7

Selected topics in artificicial intelegence

Elective

15

1 or 2

8

Automationin transport

Elective

15

1 or 2

9

Sustainable urban transport systems

Elective

15

1 or 2

10

Integrated transport – terminals and transport centers

Elective

15

1 or 2

11

Spatial planning and transport networks

Elective

15

1 or 2

12

Transport demand models

Elective

15

1 or 2

13

Motor vehicles

Elective

15

1 or 2

14

Advanced engines and ecology

Elective

15

1 or 2

15

Traffic flow theory simulation

Elective

15

1 or 2

16

Road engineering and traffic safety

 

Elective

15

1 or 2

17

Management of transport infrastructure projects

Elective

15

1 or 2

18

Economics of global transport industry

Elective

15

1 or 2

19

Mega transport company’s business policy

 

Elective

15

1 or 2

20

Management of the vehicle fleet maintenance

 

Elective

15

1 or 2

21

Management of the logistical systems in commercial transport

 

Elective

15

1 or 2

22

Theory of systems and control

 

Elective

15

1 or 2

23

European Union transport policy

Elective

15

1 or 2

24

Individual research project1

Compulsory

29

3

25

Mobility

Compulsory

1

3

26

Individual research project2

Compulsory

30

4

27

Individual research project3

Compulsory

30

5

28

Dissertation thesis

Compulsory

30

6

29

Elective course from other Universities in Macedonia

Elective

15

1or 2