Следни испити

Февруари/Март
П В С Ч П С Н
19202122232425
2627281234
567891011
12131415161718
19202122232425
сите

Новости

16 Февруари 2018

Се известуваат студентите дека задолжително и самостојно треба да ја пополнат анкетата која е поставена во нивното електронско досие во iKnow системот.

повеќе

13 Февруари 2018

ГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА НАУЧНОИСТРАЖУВАЧКИ ПРОЕКТ

МОДЕЛ НА СООБРАЌАЈНА ПОЛИТИКА ВО ФУНКЦИЈА НА ОДРЖЛИВИОТ РАЗВОЈ НА РЕПУБЛИКА СЛОВЕНИЈА И РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

повеќе

13 Февруари 2018

Уписот на предмети од летен семестар за академската 2017/2018 год. без казна ќе се врши до 16.02.2018 год.

повеќе

02 Февруари 2018

Распоред за настава во летен семестар од академска 2017/18 год. за сите студиски програми преземи

повеќе

22 Јануари 2018

Се известуваат студентите на втор циклус на студии, на Отсекот за сообраќај и транспорт, дека запишувањето на летен семестар можат да го направат во периодот од 01.02 до 09.02.2018 година.

повеќе

19 Јануари 2018

Уписот на предмети од летен семестар за академската 2017/2018 год. ќе започне на 24.01.2018 год.

повеќе

15 Јануари 2018

За студентите од прв, втор, трет, четврт и петти семестар задолжително пријавување на испитите за јануарска сесија преку iKnow системот.

повеќе

02 Јануари 2018

Почитувани студенти,

Пред се, Ви ја честитам Новата 2018. година и Божиќните празници и Ви посакувам многу среќа, здравје и се најубаво во животот.

Во прилог е конечниот распоред за ЈАНУАРСКА СЕСИЈА АКАДЕМСКА 2017-2018.
Ви благодарам за соработката.

Со почит,

проф, д-р Верица Данчевска
продекан за настава

повеќе

29 Ноември 2017

Познати добитниците на наградите за истражувачки труд и есеј на распишаниот награден конкурс на УКЛО. Две од првите три награди за студентите од ТФБ. Честитки до Филип Лазоски (прва награда) и Игор Стерјовски (трета награда) за истражувачки трудови. 

повеќе

15 Ноември 2017

Список на примени кандидати на втор циклус универзитетски студии на ОТСЕКОТ ЗА СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ во академската 2017/2018 година (сите уписни рокови)

повеќе

30 Јануари 2015

Се известуваат студентите на Технички факултет – Битола дека заради новите законски прописи скриптарата нема да работи почнувајќи од 01.02.2015 год.

повеќе

Mechatronics


 

Studyprogram of

Mechatronics

Four-year s first cycle academic studies (240 ECTS )  

STUDY PROGRAM STRUCTURE

 

Code

Semester 1

Weekly number of classes

ECTS

1

MEH101

Mathematics 1

4 + 3

6

2

MEH102

Statics and kinematics

2+2

6

3

MЕ H 103

Electrical Engineering 1

3 + 2

6

4

MEH104

Physics

3 + 2

6

5

ME H 105

Engineering Programming

2+2

6

 

 

Code

Semester 2

Weekly number of classes

ECTS

1

MEH201

Mathematics 2

4+3

6

2

MEH202

Analysis and Synthesis of Electrical Circuits

3+2

6

3

MEH203

Material Technologies

2+2

5

4

 

Elective FTSB (MEH204, MEH205, MEH206)

2+2

6

5

 

Elective UKLO

 

6

 

 

Practiacl teaching

 

1

 

 

Code

Semester 3

Weekly number of classes

ECTS

1

MEH301

Analog Electronics

3+2

6

2

MEH302

Machine elements 1

2+2

6

3

MEH303

Control systems

3+2

6

4

 

Elective FTSB (MEH304, MEH305)

2+2

6

5

 

Elective UKLO

 

6

 

 

Code

Semester 4

Weekly number of classes

ECTS

1

MEH401

Machine elements 2

2+2

6

2

MEH402

Introduction in mechatronics

2+2

5

3

MEH403

Dynamics and Oscilations

2+2

6

4

 

Elective FTSB (MEH404, MEH405)

 

6

5

 

Elective UKLO

 

6

 

 

Practiacl teaching

 

1

 

 

Code

Semester 5

Weekly number of classes

ECTS

1

MEH501

Construction of Machines

2+2

6

2

MEH502

Actuators in Mechatronics

2+2

6

3

MEH503

Hydraulics and Pneumatics

2+2

6

4

 

Elective FTSB (MEH504, MEH505, MEH506, MEH507)

 

6

5

 

Elective FTSB (MEH504, MEH505, MEH506, MEH507)

 

6

 

 

Code

Semester 6

Weekly number of classes

ECTS

1

MEH601

Power Electronics

3+2

6

2

MEH602

Data Acquisition Systems

3+2

5

3

MEH603

Mechatonics Systems

3+2

6

4

 

Elective FTSB (MEH604, MEH605)

 

6

5

 

Elective UKLO

 

6

 

 

Practiacl teaching

 

1

 

 

Code

Semester 7

Weekly number of classes

ECTS

1

MEH701

Modeling and Simulations of Mechatonics Systems

2+2

5

2

MEH702

Signals and Systems

2+2

6

3

MEH703

Robotics

2+2

6

4

 

Elective FTSB (MEH704, MEH705, MEH706)

 

6

5

 

Elective FTSB (MEH704, MEH705, MEH706)

 

6

 

 

Code

Semester 8

Weekly number of classes

ECTS

1

 

Elective FTSB (MEH801, MEH802, MEH803, MEH804, MEH804)

 

6

2

 

Elective FTSB (MEH801, MEH802, MEH803, MEH804MEH804)

 

6

3

 

Elective FTSB (MEH801, MEH802, MEH803, MEH804MEH804)

 

6

4

 

Practiacl teaching

 

1

 

 

Graduation work

 

12

 

 

List of elective courses

 

Code

Subject title

ECTS credits

MEH204

Strength of materials

6

MEH205

Electrotechnical materials

6

MEH206

3 DModeling

6

MЕ H 304

Technical drawing and Computer-Aided Design

6

MEH305

Manufacturing technologies and machine tools

6

ME H 404

Digital Electronics

6

MEH405

Technical measurement

6

MEH504

Computer controlled machines and processes

6

MEH505

Mechanics of fluids

6

MEH506

Noise and vibration

6

MEH507

Engineering Expert Systems

6

ME H 604

Compressors, fans and pumps

6

MEH605

Electrical Machines

6

MEH704

Theory of mechanismsand machines

6

MEH705

Programmable Logic Controllers

6

MEH706

Special Electrical Machines

6

MEH801

Sensor-Actuator Systems

6

MEH802

Automobile Mechatronics Systems

6

MEH803

CAD/CAM Aplications

6

MEH804

SCADA Systems

6

MEH805

Virtual engineering

6

 

On top

 

 

Studyprogram of

Mechatronics

- Three -year s first cycle academic studies ( 180 ECTS ) 

STUDY PROGRAM STRUCTURE

I S emester

 

II S emester

Course title

ECTS

 

Course title

ECTS

Mathematics 1

6

 

Mathematics 2

6

Mechanics 1 (statics and kinematics)

6

 

Mechanics 2 (dynamics)

6

Electrical Engineering 1

6

 

Electrical Engineering 2

6

Physics

6

 

CAD/CAM

6

Elective (Foreign language – F TS B or UKLO)

5

 

Elective - F TS B

5

 

 

 

Practice teaching

2

 

 

 

 

 

I II S emester

 

I V S emester

Course title

ECTS

 

Course title

ECTS

Machine elements 1

6

 

Introduction to mechatronics

6

Control systems

6

 

Machine elements 2

6

Electronics

6

 

Materials technology

6

Engineering programing

6

 

Elective - F TS B

6

Elective - F TS B

5

 

Elective - F TS B

5

 

 

 

Practice teaching

2

 

 

 

 

 

V S emester

 

V I S emester

Course title

ECTS

 

Course title

ECTS

Data Acquisition Systems

6

 

Mechatronics systems

6

Elective - F TS B

6

 

Elective - TFB

6

Elective - F TS B

6

 

Elective - UKLO

6

Elective - UKLO

6

 

Practice teaching

2

Elective - UKLO

6

 

Bachelor thesis (elective - F TS B)

10

 

 

 

 

 

On top

 

 

Elective Courses - FTSB

List of elective courses:

Foreign language (English, French, German), Theory of mechanisms and machines, Modern production technologies, Computer controlled machines and processes, Construction of machines, Programmable logic controllers, Special electrical machines, Power electronic, Digital electronics, Electromagnetics, Hydraulics and pneumatics

List of elective courses that are of wider interest for the study program: Technical measurements, Thermodynamics, Mechanics of fluids, Computer transfer of heat and mass, Computer mechanics of fluids, Computer architecture and operating systems, Advanced computer systems and network technologies, Computer systems and communications, Virtual engineering, Object-oriented programming, Industrial management, Product development and innovation, Business and professional communication, Designing technological procedures and plants, Project management, Entrepreneurship and small business

Depending on the commitment of teachers, students’ needs and demands of the industry, before each semester the faculty publishes a list of active elective courses and their schedule.

Also, taking into consideration the fact that this study program is designed for the needs of industry, continuous updating of the program is planned through adding new elective courses that will cover a specific area, depending on the requirements of industrial entities.