Следни испити

Ноември/Декември
П В С Ч П С Н
12131415161718
19202122232425
262728293012
3456789
10111213141516
сите

Новости

08 Ноември 2018

Почитувани, објавен е Четврт уписен рок за II циклус на студии и Трет уписен рок за III циклус на студии.

Пријавување за II циклус е на 12.11.2018 и 13.11.2018, а уписот е на 20.11.2018.

Пријавување за III циклус е на 12.11.2018, 13.11.2018 и 14.11.2018, а уписот е на 23.11.2018.

повеќе

08 Ноември 2018

Почитувани студенти објавена е распоредот за Ноемвриска испитна сесија.

Распоред на испити за Ноемвриска испитна сесија.

повеќе

07 Ноември 2018

Почитувани студенти, во прилог ви е даден 

Конкурс за стипендија од Програмата за пракса на германското стопанство
Конкурсот е отворен до 13 ноември
Може да аплицирате онлајн на страната: 


https://www.djindjic-stipendienprogramm.de/


Стипендирана пракса по струка во Германија, која воедно трае од три до шест месеци. Наменета е за студенти од трета и четврта година додипломски студии, мастер студии и докторски студии.

Информации може да најдете и овде.

 

повеќе

07 Ноември 2018

 

Одлука за прием на кандидати за Втор циклус студии по Сообраќајно-транспортно инженерство во учебната 2018/2019.

повеќе

31 Октомври 2018

Почитувани, на 06.11.2018 год. од 17-20 часот, на Технички факултет – Битола ќе се одржи презентација на тема Фотоволтаични Системи - Сите Одговори На Едно Место (Битола), организирана од  Ротари Клуб „Битола„ и „Широк сокак„, Технички факултет-Битола, Ефикс Електрикал.

Презентацијата и влезот се слободни.

Регистрација за присуство: info@efixelectrical.com.mk

Име и презиме, тел. број и електронска адреса.

повеќе

30 Октомври 2018

 Одлука за прием на кандидати на III циклус студии на Технички факултет во Вториот уписен рок 2018/19.

повеќе

12 Октомври 2018

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Техничкиот факултет, ќе се вршат без казна заклучно со 17.10.2018год (среда).

повеќе

09 Октомври 2018

Почитувани студенти, во продолжение е да даден

О Г Л А С за доделување стипендии за студенти на Техничкиот факултет при Универзитетот „Св.Климент Охридски“, Битола.

повеќе

06 Октомври 2018

Информација за студентите на Втор циклус студии Сообраќај и транспорт

УПИСИТЕ ЗА СТУДЕНТИТЕ КОИ ГО ПРЕЗАПИШУВААТ ЗИМСКИОТ СЕМЕСТАР НА ВТОР ЦИКЛУС АКАДЕМСКИ СТУДИИ СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ, ќе започнат на 15.10.2018 год.

повеќе

03 Октомври 2018

Почитувани студенти, објавен е распоредот за настава за академската 2018/2019 за сите студиски програми. 

Распоред за настава за академска 2018/2019.

повеќе

02 Октомври 2018

 

 

повеќе

01 Октомври 2018

Дополнителен конкурс за прв циклус студии - четврт уписен рок
(За кандидати со државна матура, со завршен испит или училишна матура. Пријавување на 03.10.2018 год.)

Конкурсот е даден на следниот линк.

повеќе

28 Септември 2018

Почитувани студенти,  објавен е распоредот за настава за Прв семестар за академската 2018/2019 за сите студиски програми. 

Распоред за Прв семестар за академска 2018/2019.повеќе

26 Септември 2018

Се покануваат сите нови студенти кои се запишаа во прва година на Технички факултет во Битола да присуствуваат на ПРВИОТ АКАДЕМСКИ ЧАС кој ќе се одржи на 01. 10. 2018 во 11,00 часот во Свечената сала во факултетот. Со овј чин започнува Новата академска 2018/19 година, а новите студенти1 стануваат академски граѓани на Република Македонија. 

Ви посакуваме многу среќа и успешно студирање.

повеќе

20 Септември 2018

Се известуваат сите студенти од втора, трета и четврта година, кои ќе вршат упис на зимскиот семестар во академската 2018/19, претходно, МОРА, задолжително да ја пополнат студентската анкета која им е достапна во нивното електронско досие.

             Во спротивно, нема да можат да го спроведат уписот.

повеќе

20 Септември 2018

Се известуваат студентите дека уписите за II, III и IV година за студентите од сите отсеци на Техничкиот факултет (Електротехнички, Машински, Сообраќај и транспорт, Индустриски менаџмент, Графички) ќе се вршат од 24.09.2018 год.

повеќе

11 Септември 2018

Објавени конкурсите за втор и трет циклус студии на УКЛО

повеќе

15 Јануари 2018

За студентите од прв, втор, трет, четврт и петти семестар задолжително пријавување на испитите за јануарска сесија преку iKnow системот.

повеќе

30 Јануари 2015

Се известуваат студентите на Технички факултет – Битола дека заради новите законски прописи скриптарата нема да работи почнувајќи од 01.02.2015 год.

повеќе

Projects

 

List of TEMPUS Projects

 

 • DINAQUF: Designing and implementing of the NQF,

Tempus Project N° 145165-TEMPUS-2008-SE-SMHES (2008-4763) 

Project coordinator: Prof. Elizabeta Bahtovska

http://www.dinaquf.uklo.edu.mk

 

 • VICES: Video Conferencing Educational Services, 

Tempus Project N° 144650-TEMPUS-2008-IT-JPGR (2009-2012) 

Local coordinator: Prof. Pece Mitrevski • West Balkan Bologna Promoters Network, 

TEMPUS SCM C-032B06 - (2007-2008) 

Local coordinator: Prof. Elizabeta Bahtovska • DRIMS: Development of Regional Interdisciplinary Mechatronics Studies,

TEMPUS IV Project 158644 – DE – JPCR 

Local coordinator: Prof. Aleksandar Markoski • iKNOW: Innovation and Knowledge Management Towards eStudent Information System,

511342 – TEMPUS-1-2010-1-UK-TEMPUS-JPGR 

Local coordinator: Prof. Pece Mitrevski • Strenghening Quality Assurance System with West Balkans NEIs in Support of National and Regional Planning

Local coordinator: Prof. Bozin Donevski • WODOMI: Workflow and Document Management Infrastructure towards Integrated University,

Tempus UM_JEP 40045-2005 (2006-2009) 

Local coordinator: Prof. Pece Mitrevski • QUASNet: Quality Assurance and Accreditation System Network,

Tempus SCM-C011B05-2005 (2006-2007)  

Local coordinator: Prof. Pece Mitrevski • Sustainable Multilingual Interoperable Learning Environment,

Tempus SCM-C009B05-2005 (2006-2007)  

Local coordinator: Prof. Pece Mitrevski • MABECS: Management and Business Education in Computer Studies,

Tempus CD_JEP 18046-2003 (2004-2007)  

Local coordinator: Prof. Pece Mitrevski • Multilingual internet step by step math for all,

Tempus C033A04-2004 CARDS SCM 2004)  

Project coordinator: Prof. Linda Fahlberg Stojanovska • Wireless Campus for Strengthening of Student Services,

Tempus UM_JEP 17045-2002 (2003-2005)  

Local coordinator: Prof. Pece Mitrevski • Virtual Digital Library and Digitalization as a part of DES,

Tempus UM_JEP 16155-2001 (2002-2004)  

Local coordinator: Prof. Pece Mitrevski • Administration et gestion des universitésdansl’ARYM,

Tempus UM_JEP 15032-2000 (2001-2003)  

Local coordinator: Prof. Pece Mitrevski • Exchange of best practices in implementing EKTS,

TEMPUS SCM C006B03-2003  

Project coordinator: Prof. Elizabeta Bahtovska • Implementation of ECTS at the University St. Kliment Ohridski”,

Tempus UM_JEP 15058-2000 (2001-2003)  

Project coordinator: Prof. Elizabeta Bahtovska • Specialist Studies for Professor of Secondary Vocational Education in Mechanics,

Tempus AC_JEP 14136-99 (1999-2000)  

Project coordinator: Prof. Dusan Popovski • Virtual Laboratory as a Part of a Virtual University,

Tempus UM_JEP 14078-99 (1999-2000)  

Local coordinator: Prof. Pece Mitrevski • Development of University Information System,

Tempus UM_JEP 13568-98 (1998-2000)  

Project Coordinator: Prof. Linda Stojanovska • Distance Education System,

Tempus UM_JEP 13371-98 (1998-2000)  

Local coordinator: Prof. Pece Mitrevski

On top

 

List of FP7 FP6 Projects

 

 • GEOCOM - FP7, 

GEOCOM, Geothermal Communities, Concerto, FP7, 2010-2015, 

Participant from FTSB: Prof. Sanja Popovska Vasilevska • RENAISSANCE, FP 7, 

Intelligent traffic management and control in the City Centre of Skopje, RENAISSANCE, FP 7, (2008 – 2012) (FP7 Grant Agreement No. 219120)

Project coordinator for FTSB: Prof. Nikola Krstanoski • NCP for Marie Curie Actions - FP7, 

Trans-national co-operation among National Contact Points for Marie Curie Actions. Grant Agreement No. 221922.  

Local Project coordinator for FTSB: Prof. Bozin Donevski • Biomass Energy Europe - FP7, 

Biomass Energy Europe – Acronym: BEE, Coordination and support action FP7-ENERGY-2007-1-RTD, Project number 213417, 2008-2012, 

Participant from FTSB: Prof. Sanja Popovska Vasilevska • HP FUTURE-Bridgе - FP6, 

HP FUTURE-Bridgе, High Performance Composite Bridges for Rapid Infrastructure Renewal, FP6 - Project No. TST5-CT-2006-03152, (2006-2009), 

Participant from FTSB: Prof. Aleksandar Markoski • TRANSPOWER - FP 6, 

Perspective of Dynamic Traffic Management in the City of Skopje, TRANSPOWER, FP 6, 2008, 

Participant from FTSB: Prof. Kristi Bombol

On top

 

Other International Projects

 

 • WaMPPP – Waste management curricula development in partnership with public and private sector

ERASMUS+ Project (WaMPPP 561821-EPP-1-2015, EPPKA2-CBHE-JP )

Local coordinator: Prof. Elizabeta Bahtovska

http://www.wamppp.vtsnis.edu.rs/ • Cross border cooperation between universities and educational institutes in the field of natural disasters and environmental education, 

INTERREG IIIA program (2004-2007), 

Local coordinator: Prof. Elizabeta Bahtovska • Applied research and instruction in bioengineering, 

Operative Integrated Programme of the Abruzzio Region, Italy (2004-2006)

Local coordinator: Prof. Elizabeta Bahtovska

On top