Следни испити

Ноември/Декември
П В С Ч П С Н
12131415161718
19202122232425
262728293012
3456789
10111213141516
сите

Новости

08 Ноември 2018

Почитувани, објавен е Четврт уписен рок за II циклус на студии и Трет уписен рок за III циклус на студии.

Пријавување за II циклус е на 12.11.2018 и 13.11.2018, а уписот е на 20.11.2018.

Пријавување за III циклус е на 12.11.2018, 13.11.2018 и 14.11.2018, а уписот е на 23.11.2018.

повеќе

08 Ноември 2018

Почитувани студенти објавена е распоредот за Ноемвриска испитна сесија.

Распоред на испити за Ноемвриска испитна сесија.

повеќе

07 Ноември 2018

Почитувани студенти, во прилог ви е даден 

Конкурс за стипендија од Програмата за пракса на германското стопанство
Конкурсот е отворен до 13 ноември
Може да аплицирате онлајн на страната: 


https://www.djindjic-stipendienprogramm.de/


Стипендирана пракса по струка во Германија, која воедно трае од три до шест месеци. Наменета е за студенти од трета и четврта година додипломски студии, мастер студии и докторски студии.

Информации може да најдете и овде.

 

повеќе

07 Ноември 2018

 

Одлука за прием на кандидати за Втор циклус студии по Сообраќајно-транспортно инженерство во учебната 2018/2019.

повеќе

31 Октомври 2018

Почитувани, на 06.11.2018 год. од 17-20 часот, на Технички факултет – Битола ќе се одржи презентација на тема Фотоволтаични Системи - Сите Одговори На Едно Место (Битола), организирана од  Ротари Клуб „Битола„ и „Широк сокак„, Технички факултет-Битола, Ефикс Електрикал.

Презентацијата и влезот се слободни.

Регистрација за присуство: info@efixelectrical.com.mk

Име и презиме, тел. број и електронска адреса.

повеќе

30 Октомври 2018

 Одлука за прием на кандидати на III циклус студии на Технички факултет во Вториот уписен рок 2018/19.

повеќе

12 Октомври 2018

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Техничкиот факултет, ќе се вршат без казна заклучно со 17.10.2018год (среда).

повеќе

09 Октомври 2018

Почитувани студенти, во продолжение е да даден

О Г Л А С за доделување стипендии за студенти на Техничкиот факултет при Универзитетот „Св.Климент Охридски“, Битола.

повеќе

06 Октомври 2018

Информација за студентите на Втор циклус студии Сообраќај и транспорт

УПИСИТЕ ЗА СТУДЕНТИТЕ КОИ ГО ПРЕЗАПИШУВААТ ЗИМСКИОТ СЕМЕСТАР НА ВТОР ЦИКЛУС АКАДЕМСКИ СТУДИИ СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ, ќе започнат на 15.10.2018 год.

повеќе

03 Октомври 2018

Почитувани студенти, објавен е распоредот за настава за академската 2018/2019 за сите студиски програми. 

Распоред за настава за академска 2018/2019.

повеќе

02 Октомври 2018

 

 

повеќе

01 Октомври 2018

Дополнителен конкурс за прв циклус студии - четврт уписен рок
(За кандидати со државна матура, со завршен испит или училишна матура. Пријавување на 03.10.2018 год.)

Конкурсот е даден на следниот линк.

повеќе

28 Септември 2018

Почитувани студенти,  објавен е распоредот за настава за Прв семестар за академската 2018/2019 за сите студиски програми. 

Распоред за Прв семестар за академска 2018/2019.повеќе

26 Септември 2018

Се покануваат сите нови студенти кои се запишаа во прва година на Технички факултет во Битола да присуствуваат на ПРВИОТ АКАДЕМСКИ ЧАС кој ќе се одржи на 01. 10. 2018 во 11,00 часот во Свечената сала во факултетот. Со овј чин започнува Новата академска 2018/19 година, а новите студенти1 стануваат академски граѓани на Република Македонија. 

Ви посакуваме многу среќа и успешно студирање.

повеќе

20 Септември 2018

Се известуваат сите студенти од втора, трета и четврта година, кои ќе вршат упис на зимскиот семестар во академската 2018/19, претходно, МОРА, задолжително да ја пополнат студентската анкета која им е достапна во нивното електронско досие.

             Во спротивно, нема да можат да го спроведат уписот.

повеќе

20 Септември 2018

Се известуваат студентите дека уписите за II, III и IV година за студентите од сите отсеци на Техничкиот факултет (Електротехнички, Машински, Сообраќај и транспорт, Индустриски менаџмент, Графички) ќе се вршат од 24.09.2018 год.

повеќе

11 Септември 2018

Објавени конкурсите за втор и трет циклус студии на УКЛО

повеќе

15 Јануари 2018

За студентите од прв, втор, трет, четврт и петти семестар задолжително пријавување на испитите за јануарска сесија преку iKnow системот.

повеќе

30 Јануари 2015

Се известуваат студентите на Технички факултет – Битола дека заради новите законски прописи скриптарата нема да работи почнувајќи од 01.02.2015 год.

повеќе

Study Programmes and Courses in English

  • Study Programmes offered in English

  • Courses offered in EnglishThe first cycle of studies lasts for three or four years. The students acquire 180 or 240 ECTS credits after they finish their studies. Upon completion of the undergraduate studies the students acquire a Degree for professional studies (for three years’ study programs -180 ECTS) or a Degree for academic studies (for three or four years’ study program – 180-240 ECTS). The undergraduate academic study programs enable the students to enter the second cycle of university studies. The academic title the graduates acquire upon finishing their studies is Bachelor.

 

Study Programmes offered in English

FTSB realizes in English the following first cyclestudy programmes:

Mechatronics (линк кон студиската програма по Мехатроника Studies / First cycle studies Mechatronics)

Traffic and transportation engineering (линк кон студиската програма по Сообраќајно-транспортно инженерство Studies / First cycle studies StudyProgramofTraffic and Transportation Engineering)

Energetic and protection of the human environment (Professional studies) 

Courses offered in English

 

 

StudyProgram

Code and Tittle of the SubjectMechanical Engineering

МОМ203

Thermodynamics

МОМ301

Machine elements 1

MОМ303

Industrial dryers

МОМ502

Fluid Mechanics

EIM701

Cooling systems

EIM707

Steam boilers and plants

 Electric Power Systems

 

EES101

Mathematics 1

EES201

Mathematics 2

EES301

Mathematics 3

EES105

Computer programming for engineers

EES302

Circuitstheory

EES303

Analogue electronics

EES305

Modeling and simulations in LabView andMatlab/Simulink

ЕЕS402

Measurment and Data-acquisition systems

ЕЕS502

Power Plants 

ЕЕS405

Digital electronics

ЕЕS603

Power electronics

EES703

Electromotive drives and regulaton

ЕЕS707

Programmable Logic Controllers

ЕЕS802

Electricity Markets

 Traffic and Transportation

Engineering

TTE 709

Fundamentals of Management and Traffic Control

TTE 503

Organization of PCPT

TTE 506

Transport economics

STI 805

Marketing in Traffic

TTE 103

Technical mechanics

TTE 501

Theory of traffic flows

TTE 505

Transport and Environment

TTE 706

Urban logistics

TTE 302

Reading and analysis of transport data

 Traffic- Transportation Systems and Technology

TTST 503

Public urban passenger transportation

TTST 504

Marketing Management in traffic

TTST 705

Transport policy

TTST 505

Road traffic

TTST 801

Management and control of air pollution from traffic

TTST 502

Spatial and traffic planning

 Traffic- Vehicle Telematics

 

TVT 403

Intelligent Transport Systems

 

 

TVT 503

Modern technologies in the PUT

TVT 803

Advanced tools for modeling traffic flows

TVT 802

Macrosimulations in traffic

 Graphical Engineering

 

Digital painting

 

Digital animations

 

WEB design

 

WEB programming

 Industrial management

 

IM 701

Management of quality

IM 501

Project Management

IM 801

Integrated Management Systems

IM 601

Entrepreneurship and Small Business

 Mechatronics

МЕ107

Fundamentals of Electrotechnics 2

MEH303

Control systems

MEH105

Engineering Programming

MEH402

Introduction to mechatronics

MEH502

Actuators in Mechatronics

MEH705

Programmable Logic Controllers

MEH601

Power Electronics

MEH603

Mechatonics Systems