Следни испити

Февруари/Март
П В С Ч П С Н
19202122232425
2627281234
567891011
12131415161718
19202122232425
сите

Новости

16 Февруари 2018

Се известуваат студентите дека задолжително и самостојно треба да ја пополнат анкетата која е поставена во нивното електронско досие во iKnow системот.

повеќе

13 Февруари 2018

ГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА НАУЧНОИСТРАЖУВАЧКИ ПРОЕКТ

МОДЕЛ НА СООБРАЌАЈНА ПОЛИТИКА ВО ФУНКЦИЈА НА ОДРЖЛИВИОТ РАЗВОЈ НА РЕПУБЛИКА СЛОВЕНИЈА И РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

повеќе

13 Февруари 2018

Уписот на предмети од летен семестар за академската 2017/2018 год. без казна ќе се врши до 16.02.2018 год.

повеќе

02 Февруари 2018

Распоред за настава во летен семестар од академска 2017/18 год. за сите студиски програми преземи

повеќе

22 Јануари 2018

Се известуваат студентите на втор циклус на студии, на Отсекот за сообраќај и транспорт, дека запишувањето на летен семестар можат да го направат во периодот од 01.02 до 09.02.2018 година.

повеќе

19 Јануари 2018

Уписот на предмети од летен семестар за академската 2017/2018 год. ќе започне на 24.01.2018 год.

повеќе

15 Јануари 2018

За студентите од прв, втор, трет, четврт и петти семестар задолжително пријавување на испитите за јануарска сесија преку iKnow системот.

повеќе

02 Јануари 2018

Почитувани студенти,

Пред се, Ви ја честитам Новата 2018. година и Божиќните празници и Ви посакувам многу среќа, здравје и се најубаво во животот.

Во прилог е конечниот распоред за ЈАНУАРСКА СЕСИЈА АКАДЕМСКА 2017-2018.
Ви благодарам за соработката.

Со почит,

проф, д-р Верица Данчевска
продекан за настава

повеќе

29 Ноември 2017

Познати добитниците на наградите за истражувачки труд и есеј на распишаниот награден конкурс на УКЛО. Две од првите три награди за студентите од ТФБ. Честитки до Филип Лазоски (прва награда) и Игор Стерјовски (трета награда) за истражувачки трудови. 

повеќе

15 Ноември 2017

Список на примени кандидати на втор циклус универзитетски студии на ОТСЕКОТ ЗА СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ во академската 2017/2018 година (сите уписни рокови)

повеќе

30 Јануари 2015

Се известуваат студентите на Технички факултет – Битола дека заради новите законски прописи скриптарата нема да работи почнувајќи од 01.02.2015 год.

повеќе

 

mapa

Faculty of Technical Sciences is a leader in higher education in southwest region of Republic of Macedonia, the largest University unit, equal partner of numerous prestigious faculties in European andworld universities, retaining its position as a core of technical thought and education. It is a modern higher education institution, which successfully combines application and scientific research activities, following the European and worldtrends in education and in overall societal life. The Faculty has for fifty years successfully contributed in forming high-quality engineeringcadre in the area of mechanical engineering, traffic and transportation, electricalengineering, graphical engineering, mechatronics and industrialengineering and management, cadre prepared and trained to successfully fulfill dutiesin industrial companies.Through a continuous change in the direction of modernizing and improving thestudy programs, the Faculty manages to enable our country to move towards countriesthat cherish education, but at the same time to introduce all the novelties given incontemporary science.
The Faculty offers a wide range of study programmes in:

 

  •  Undergraduate studies (first cycle academic as well as professional studies)
  • Post-graduate studies (second cycle of university studies)
  • Doctoral studies (third cycle of university studies).

    Paralleling the teaching activity, the Faculty of Technical Sciences Bitola also conducts scientific research in scientific fields and disciplines recognizable for this institution since its foundation until today. 
The teaching staff of the FTS is actively engaged in scientific research through publishing papers, participating with their own papers at numerous international conferences, congresses, symposia, etc. Scientific research results are presented in monograph s and proceedings, impact factor scientific s, which is obvious in the list of academic staff, follows.
Today, Faculty bodies are the Teaching and Scientific Council the Dean and theDean's Office. Within the institution there are five Departments:

  • Mechanical Engineering Department 
  • Electrical Engineering Department
  • Department of Traffic and Transport
  • Graphical Engineering Department
  • Industrial Engineering and Management Department

The Departments cover distinct scientific research fields and areas in whose framework the teaching of several study programs is conducted, as well as one interdisciplinary study programme of Mechatronics. Paralleling to them, application and scientific research activities are also realized. The departments realize their activities within the Faculty framework and havetheir representative Department Head, in the governing body-the Dean's office.