Следни испити

Февруари/Март
П В С Ч П С Н
19202122232425
2627281234
567891011
12131415161718
19202122232425
сите

Новости

16 Февруари 2018

Се известуваат студентите дека задолжително и самостојно треба да ја пополнат анкетата која е поставена во нивното електронско досие во iKnow системот.

повеќе

13 Февруари 2018

ГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА НАУЧНОИСТРАЖУВАЧКИ ПРОЕКТ

МОДЕЛ НА СООБРАЌАЈНА ПОЛИТИКА ВО ФУНКЦИЈА НА ОДРЖЛИВИОТ РАЗВОЈ НА РЕПУБЛИКА СЛОВЕНИЈА И РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

повеќе

13 Февруари 2018

Уписот на предмети од летен семестар за академската 2017/2018 год. без казна ќе се врши до 16.02.2018 год.

повеќе

02 Февруари 2018

Распоред за настава во летен семестар од академска 2017/18 год. за сите студиски програми преземи

повеќе

22 Јануари 2018

Се известуваат студентите на втор циклус на студии, на Отсекот за сообраќај и транспорт, дека запишувањето на летен семестар можат да го направат во периодот од 01.02 до 09.02.2018 година.

повеќе

19 Јануари 2018

Уписот на предмети од летен семестар за академската 2017/2018 год. ќе започне на 24.01.2018 год.

повеќе

15 Јануари 2018

За студентите од прв, втор, трет, четврт и петти семестар задолжително пријавување на испитите за јануарска сесија преку iKnow системот.

повеќе

02 Јануари 2018

Почитувани студенти,

Пред се, Ви ја честитам Новата 2018. година и Божиќните празници и Ви посакувам многу среќа, здравје и се најубаво во животот.

Во прилог е конечниот распоред за ЈАНУАРСКА СЕСИЈА АКАДЕМСКА 2017-2018.
Ви благодарам за соработката.

Со почит,

проф, д-р Верица Данчевска
продекан за настава

повеќе

29 Ноември 2017

Познати добитниците на наградите за истражувачки труд и есеј на распишаниот награден конкурс на УКЛО. Две од првите три награди за студентите од ТФБ. Честитки до Филип Лазоски (прва награда) и Игор Стерјовски (трета награда) за истражувачки трудови. 

повеќе

15 Ноември 2017

Список на примени кандидати на втор циклус универзитетски студии на ОТСЕКОТ ЗА СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ во академската 2017/2018 година (сите уписни рокови)

повеќе

30 Јануари 2015

Се известуваат студентите на Технички факултет – Битола дека заради новите законски прописи скриптарата нема да работи почнувајќи од 01.02.2015 год.

повеќе

Graphical Engineering


 

Specific descriptors of qualifications that determine learning outcomes for graphical engineering study program in accordance with the Regulation of the national framework for higher education qualifications

 

 1. Knowledge and understanding

 • Recognizes and remembers the well-established principles in the fields of fundamental science and mathematics and physics in the fields of technical and technological sciences such as engineering sciences related graphic techniques and technology.

 • Describes and discusses key aspects and concepts in the field of graphic engineering:principles of preparation of the design principles of the machinery, printing preparation, printing techniques,finalgraphictreatment, specialprocedures of printing, graphic management systems.

 • Follow current research and development as well as the wider multidisciplinary andinterdisciplinary context of graphic engineering.

 

 1. Applying knowledge and understanding

 • Determines and analyzes the processes, methods and results in the field of graphical engineering, manages systems for the preparation, printing and finishing of graphics product features and choice of printing technologies, management graphic machines and processes.

 • Locates, formulates and resolves major problems in the graphic engineering (graphic design, design, preparation for printing, making printing forms, tentative footprint, final printing, finishing graphics processing), using already established methods.

 • Selects and uses appropriate measuring and control equipment, software design and analysis, various hardware-oriented programming environments, suitable for analysis and quality control of graphic product.

 

 1. Making judgments

 • Collects, analyzes and presents information from relevant data available in the field of graphic engineering, mostly from the perspective of: providing conditions for implementation of standards, selection of appropriate standards in accordance with the recommendations, establishing procedures for collecting data, generating corrective actions.

 • Makes appropriate assessment in applying and evaluating knowledge of key importance in the field of graphic engineering, taking into account relevant personal, social, scientific or ethical aspects.

 • Combines theory and practice to resolve problems the graphical technique and technology, and is able to explain the reasons for selecting the appropriate solution.

 

 1. Communication skills

 • Communicates effectively through written reports and oral presentations, using correct terminology and technical language.

 • Shares and discusses concepts and ideas in the field of graphic engineering, the engineering community and with the public society.

 • Is able to work in team and actively cooperate within the group, through sharing of responsibilities and tasks.

 

 1. Learning skills

 • Takes the initiative to identify the needs for further professional advancement with a high degree of autonomy in decision-making.

 • Regularly follows the latest scientific developments in the field of graphical equipment and technology, such as research papers and magazines, and participates in seminars, conferences etc.

On top

 

STUDY PROGRAM STRUCTURE

 

Code

Semester 1

Number of classes

ECTS

1

GID 101

Mathematics 1

2+2

6

2

GID 10 2

Physics

2+2

6

3

GID 10 3

Introduction to management

2+2

6

4

GID 1 XX

Optional from list of F TS B

2+2

6

5

 

Optional from list of UKLO

2+2

6

 

 

Total:

 

30

 

 

Code

Semester 2

Number of classes

ECTS

1

GID 2 01

Mathematics 2

2+2

6

2

GID 2 0 2

Chemistry

2+2

6

3

GID 2 0 3

Graphic materials

2+2

6

4

GID 2XX

Optional from list of F TS B

2+2

6

5

 

Optional from list of UKLO

2+2

6

6

 

Practical classes

 

1

 

 

Total:

 

31

 

 

Code

Semester 3

Number of classes

ECTS

1

GID 3 01

Printing machine

2+2

6

2

GID 3 0 2

Technological preparation for printing

2+2

6

3

GID 3 0 3

Engineering design and CAD

2+2

5

4

GID 3XX

Optional from list of F TS B

2+2

6

5

 

Optional from list of UKLO

2+2

6

 

 

Total:

 

29

 

 

Code

Semester 4

Number of classes

ECTS

1

GID 4 01

Physical bases of preparation of printing plates

2+2

6

2

GID 4 0 2

Printing technology

2+2

6

3

GID 4 0 3

Machines for graphic preparation

2+2

6

4

GID 404

Optional from list of TFB

2+2

6

5

 

Optional from list of UKLO

 

6

6

 

Practical classes

 

1

 

 

Total:

 

31

 

 

Code

Semester 5

Number of classes

ECTS

1

GID 5 01

Application of computers in the graphics industry

2+2

6

2

GID 5 0 2

Industrial management

2+2

6

3

GID 5 0 3

Digital colors and formats

2+2

6

4

GID 5XX

Optional from list of F TS B

2+2

6

5

GID 5XX

Optional from list of F TS B

2+2

6

 

 

Total:

 

30

 

 

Code

Semester 6

Number of classes

ECTS

1

GID 6 01

Computer graphics

2+2

6

2

GID 6 0 2

Application of digital video technique

2+2

5

3

GID 6 0 3

Graphic design

2+2

6

4

GID 6XX

Optional from list of F TS B

2+2

6

5

GID 6XX

Optional from list of F TS B

2+2

6

6

 

Practical classes

 

1

 

 

Total:

 

30

 

 

Code

Semester 7

Number of classes

ECTS

1

GID 7 01

Final graphic processing

2+2

6

2

GID 7 0 2

Measurement and management of graphic processes

2+2

6

3

GID 7 0 3

Quality management

2+2

5

4

GID 7XX

Optional from list of F TS B

2+2

6

5

GID 7XX

Optional from list of F TS B

2+2

6

 

 

Total:

 

29

 

 

Code

Semester 8

Number of classes

ECTS

1

GID 8 01

Product packaging

2+2

6

2

GID 8 0 2

Advanced printing processes

2+2

6

3

GID 8 0 3

Management of maintenance

2+2

5

4

GID 7XX

Optional from list of F TS B

2+2

6

5

 

Practical classes

2+2

1

6

GID 8 0 0

Graduate work

 

6

 

 

Total:

 

30

 

List of optional subjects from TFB - Department of Graphic Engineering

 

Subject

1.

Introduction to graphic technique

2.

Internet and multimedia

3.

Letter and typography

4.

3D modelling

5.

Quality control in the printing industry

6.

Computer controlled machines and processes

7.

Technical measuring

8.

Graphic finishing machines

9.

Special processes of printing

10.

Composition of multimedia projects

11.

Projection of graphic plants

12.

Engineering expert systems

13.

Digital painting

14.

Digital drawing

15.

Digital animations

16.

Foreign language (eng.ger.fran.).

17.

Application software

18.

Fundamentals of engineering

19.

Electrotechnics

20.

Environmental protection

21.

Entrepreneurship and small business

22.

WEB design

23.

WEB programming

24.

Integration and maintenance com. systems

25.

Methods and diagnostic maintenance

26.

Principles of multimedia systems

27.

Electronic publishing

28.

Е – business

29.

Management of multimedia projects

30.

Business and professional communication

On top