Следни испити

Февруари/Март
П В С Ч П С Н
12131415161718
19202122232425
2627281234
567891011
12131415161718
сите

Новости

16 Февруари 2018

Се известуваат студентите дека задолжително и самостојно треба да ја пополнат анкетата која е поставена во нивното електронско досие во iKnow системот.

повеќе

13 Февруари 2018

ГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА НАУЧНОИСТРАЖУВАЧКИ ПРОЕКТ

МОДЕЛ НА СООБРАЌАЈНА ПОЛИТИКА ВО ФУНКЦИЈА НА ОДРЖЛИВИОТ РАЗВОЈ НА РЕПУБЛИКА СЛОВЕНИЈА И РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

повеќе

13 Февруари 2018

Уписот на предмети од летен семестар за академската 2017/2018 год. без казна ќе се врши до 16.02.2018 год.

повеќе

02 Февруари 2018

Распоред за настава во летен семестар од академска 2017/18 год. за сите студиски програми преземи

повеќе

22 Јануари 2018

Се известуваат студентите на втор циклус на студии, на Отсекот за сообраќај и транспорт, дека запишувањето на летен семестар можат да го направат во периодот од 01.02 до 09.02.2018 година.

повеќе

19 Јануари 2018

Уписот на предмети од летен семестар за академската 2017/2018 год. ќе започне на 24.01.2018 год.

повеќе

15 Јануари 2018

За студентите од прв, втор, трет, четврт и петти семестар задолжително пријавување на испитите за јануарска сесија преку iKnow системот.

повеќе

02 Јануари 2018

Почитувани студенти,

Пред се, Ви ја честитам Новата 2018. година и Божиќните празници и Ви посакувам многу среќа, здравје и се најубаво во животот.

Во прилог е конечниот распоред за ЈАНУАРСКА СЕСИЈА АКАДЕМСКА 2017-2018.
Ви благодарам за соработката.

Со почит,

проф, д-р Верица Данчевска
продекан за настава

повеќе

29 Ноември 2017

Познати добитниците на наградите за истражувачки труд и есеј на распишаниот награден конкурс на УКЛО. Две од првите три награди за студентите од ТФБ. Честитки до Филип Лазоски (прва награда) и Игор Стерјовски (трета награда) за истражувачки трудови. 

повеќе

15 Ноември 2017

Список на примени кандидати на втор циклус универзитетски студии на ОТСЕКОТ ЗА СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ во академската 2017/2018 година (сите уписни рокови)

повеќе

30 Јануари 2015

Се известуваат студентите на Технички факултет – Битола дека заради новите законски прописи скриптарата нема да работи почнувајќи од 01.02.2015 год.

повеќе

Industrial Engineering and Management


  • Studies / First cycle studies/
  • Industrial Engineering and Management

 

Study program of

Industrial Engineering and Management

Four-years first cycle academic studies (240 ECTS) 

First cycle of study is comprised of 24 compulsory subjects, with 144 ECTS-credits. Number of elective subjects from other study programs of Faculty of Technical Sciences is 12, with total of 72 ECTS-credits, and 4 subjects with 24 ECTS – credits, from other University units (faculties). The study program contains eight (8) semesters.

 

STUDY PROGRAM STRUCTURE

 

Code

 Semester 1

Number of classes

ECTS

1

IM101

Mathematics 1

2+2

6

2

IM102

Physics

2+2

6

3

IM103

Technical mechanics

2+2

6

4

IM104

Introduction to Management

2+2

6

5

IM10х

Elective subject – UKLO

2+2

6

 Total:

10+10

30

 

Code

 Semester 2

Number of classes

ECTS

1

IM201

Basics of mechanics

2+2

6

2

IM202

Technology of materials

2+2

5

3

IM203

Theory of probability and statistics

2+2

6

4

IM20x

Elective subject – UKLO

2+2

6

5

IM20x

Elective subject – UKLO

2+2

6

6

 

 Practice

 

1

 Total:

10+10

30

 

Code

 Semester 3

Number of classes

ECTS

1

IM301

Engineering projecting using CAD

2+2

6

2

IM302

Introduction to marketing

2+2

6

3

IM303

Strategic Management

2+2

6

4

IM30x

Elective subject – UKLO

2+2

6

5

IM30x

Elective subject – FTS

2+2

6

 

 

Total:

10+10

30

 

Code

 Semester 4

Number of classes

ECTS

1

IM401

Technical measurement

2+2

5

2

IM402

Professional Communication

2+2

6

3

IM403

Transport assets

2+2

6

4

IM404

Operation research

2+2

6

5

IM40х

Elective subject – FTS

2+2

6

 

 

Practice

 

1

 

 

Total:

10+10

30

 

Code

 Semester 5

Number of classes

ECTS

1

IM501

Modern experimental research

2+2

6

2

IM502

Production management

2+2

6

3

IM503

Management of projects

2+2

6

4

IM50x

Elective subject – FTS

2+2

6

5

IM50x

Elective subject – FTS

2+2

6

 

 

Total:

10+10

30

 

Code

 Semester 6

Number of classes

ECTS

1

IM601

Entrepreneurship and small business

2+2

6

2

IM602

Decision making theory

2+2

5

3

IM603

Maintenance management

2+2

6

4

IM60x

Elective subject – FTS

2+2

5

5

IM6хх

Elective subject – FTS

2+2

5

6

 

Practice

 

1

 

 

Total:

 

30

 

Code

 Semester 7

Number of classes

ECTS

1

IM 701

Quality Management

2+2

6

2

IM 702

E-business

2+2

6

3

IM 703

Management of human resources

2+2

6

4

IM 70x

Elective subject – FTS

2+2

6

5

IM 70x

Elective subject – FTS

2+2

6

 Total:

 

30

 

Code

 Semester 8

Number of classes

ECTS

1

IM 801

Integrated management systems

2+2

5

2

IM 80x

Elective subject – FTS

2+2

6

3

IM 80x

Elective subject – FTS

2+2

6

4

 

 Practice

 

1

5

 

Diploma work

 

12

 Total:

 

30

 

 

 

Suggested – list of elective subjects and subjects with wide interests for the study program

 

Code

Title of the subject

ECTS credits

IM

Foreign language

6

IM

Internet and multimedia

6

IM

Basics of electro-techniques

6

IM

Thermodynamics

6

IM

Web programming

6

IM

Composition of multimedia projects

6

IM

Designing technological systems

6

IM

Introduction to programming 1

6

IM

Methods and diagnostics in maintenance

6

IM

Sustainable energy development

6

IM

Protection and Management of environment

6

IM

Mechanics of fluids

6

IM

Mechanical elements 1

6

IM

Heating, ventilation and climatization

6

IM

3D modeling

6

IM

Renewable sources of energy

6

IM

CAD/CAM applications

6

IM

Computer aided machines and processes

6

IM

Management of software projects

6

IM

Modern production technologies

6

IM

Engineering expert systems

6

IM

Introduction to programming 2

6

IM

Production systems

6

IM

Virtual engineering

6

IM

Financial management

6

IM

Total Quality Management

6

IM

Applicative software

6

IM

Supply chain management

6

IM

Basics of basis

6

IM

Using digital video into technique

6

IM

Computer graphics

6