Следни испити

Февруари/Март
П В С Ч П С Н
12131415161718
19202122232425
2627281234
567891011
12131415161718
сите

Новости

16 Февруари 2018

Се известуваат студентите дека задолжително и самостојно треба да ја пополнат анкетата која е поставена во нивното електронско досие во iKnow системот.

повеќе

13 Февруари 2018

ГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА НАУЧНОИСТРАЖУВАЧКИ ПРОЕКТ

МОДЕЛ НА СООБРАЌАЈНА ПОЛИТИКА ВО ФУНКЦИЈА НА ОДРЖЛИВИОТ РАЗВОЈ НА РЕПУБЛИКА СЛОВЕНИЈА И РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

повеќе

13 Февруари 2018

Уписот на предмети од летен семестар за академската 2017/2018 год. без казна ќе се врши до 16.02.2018 год.

повеќе

02 Февруари 2018

Распоред за настава во летен семестар од академска 2017/18 год. за сите студиски програми преземи

повеќе

22 Јануари 2018

Се известуваат студентите на втор циклус на студии, на Отсекот за сообраќај и транспорт, дека запишувањето на летен семестар можат да го направат во периодот од 01.02 до 09.02.2018 година.

повеќе

19 Јануари 2018

Уписот на предмети од летен семестар за академската 2017/2018 год. ќе започне на 24.01.2018 год.

повеќе

15 Јануари 2018

За студентите од прв, втор, трет, четврт и петти семестар задолжително пријавување на испитите за јануарска сесија преку iKnow системот.

повеќе

02 Јануари 2018

Почитувани студенти,

Пред се, Ви ја честитам Новата 2018. година и Божиќните празници и Ви посакувам многу среќа, здравје и се најубаво во животот.

Во прилог е конечниот распоред за ЈАНУАРСКА СЕСИЈА АКАДЕМСКА 2017-2018.
Ви благодарам за соработката.

Со почит,

проф, д-р Верица Данчевска
продекан за настава

повеќе

29 Ноември 2017

Познати добитниците на наградите за истражувачки труд и есеј на распишаниот награден конкурс на УКЛО. Две од првите три награди за студентите од ТФБ. Честитки до Филип Лазоски (прва награда) и Игор Стерјовски (трета награда) за истражувачки трудови. 

повеќе

15 Ноември 2017

Список на примени кандидати на втор циклус универзитетски студии на ОТСЕКОТ ЗА СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ во академската 2017/2018 година (сите уписни рокови)

повеќе

30 Јануари 2015

Се известуваат студентите на Технички факултет – Битола дека заради новите законски прописи скриптарата нема да работи почнувајќи од 01.02.2015 год.

повеќе

MECHATRONICS


  • Master study program
    Two-years second cycle academic studies  

 

STUDY PROGRAM STRUCTURE

Code

Semester 1

ECTS

ME401

Advanced engineering mathematics

10

ME402

Selected chapters from Mechatronics

10

ME40x

Elective block 1 - FTSB (*)

5+5

(*)

Students with Bachelor of Science Diploma in mechanical engineering, electrical engineering and computer science can elect a combination of two subjects (5+5 credits) according to the table.

 

 

Elective block (5+5) credits (*):

Mec.

El.

ICT.

 

3.1. Selected chapters from the Mechanical Engineering

 

5

5

 

3.2. Selected chapters of Electrical engineering and Electronics

5

 

5

3.3. Selected chapters from Programming and ICT

5

5

 

 

Code

Semester 2

ECTS

ME403

Modeling and simulation of mechatronics systems

8

ME404

Intelligent sensor-actuator systems

8

ME405

Automobile mechatronics systems

8

MExxx

Elective - UKLO

6

 

Code

Semester 3

ECTS

ME501

Embedded and Real Time Control Systems

8

MExxx

Elective block 2 - FTSB (**)

12

 

Elective - UKLO

6

ME5xx

Team project

4

(**)

Students with Bachelor of Science Diploma in mechatronics should select subjects with at least 22 credits, in total. (Block 1 + Block 2)

All the other students select Block of Selected chapters (5+5), and should select other elective subjects (Block 2) with at least 12 credits, in total.

Code

Semester 4

ECTS

 

Preparing of Master thesis

27

 

Defence of Master thesis

3

 

 

Elective Courses - FTSB

 

List of elective courses:

Selected chapters from the mechanical engineering,Selected chapters from electrical engineering and electronics, Selected chapters from programming and ICT, Selected chapters from robotics, Micro electromechanical systems - MEMS, Intelligent manufacturing systems, Computer integrated manufacturing, Real time systems and hardware in the loop, Control of vibration, Microprocessors and Microcontrollers, Digital signal processing, Banks of digital filters

 

List of elective courses that are of wider interest for the study program:

Software Engineering, Distributed computing systems, Wireless sensor networks, ICT in the industry, Digital image processing, Multiresolutioinal analysis and signal reconstruction, Virtual Engineering - advanced course

 

 MECHATRONICS Master study program