Следни испити

Февруари/Март
П В С Ч П С Н
19202122232425
2627281234
567891011
12131415161718
19202122232425
сите

Новости

16 Февруари 2018

Се известуваат студентите дека задолжително и самостојно треба да ја пополнат анкетата која е поставена во нивното електронско досие во iKnow системот.

повеќе

13 Февруари 2018

ГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА НАУЧНОИСТРАЖУВАЧКИ ПРОЕКТ

МОДЕЛ НА СООБРАЌАЈНА ПОЛИТИКА ВО ФУНКЦИЈА НА ОДРЖЛИВИОТ РАЗВОЈ НА РЕПУБЛИКА СЛОВЕНИЈА И РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

повеќе

13 Февруари 2018

Уписот на предмети од летен семестар за академската 2017/2018 год. без казна ќе се врши до 16.02.2018 год.

повеќе

02 Февруари 2018

Распоред за настава во летен семестар од академска 2017/18 год. за сите студиски програми преземи

повеќе

22 Јануари 2018

Се известуваат студентите на втор циклус на студии, на Отсекот за сообраќај и транспорт, дека запишувањето на летен семестар можат да го направат во периодот од 01.02 до 09.02.2018 година.

повеќе

19 Јануари 2018

Уписот на предмети од летен семестар за академската 2017/2018 год. ќе започне на 24.01.2018 год.

повеќе

15 Јануари 2018

За студентите од прв, втор, трет, четврт и петти семестар задолжително пријавување на испитите за јануарска сесија преку iKnow системот.

повеќе

02 Јануари 2018

Почитувани студенти,

Пред се, Ви ја честитам Новата 2018. година и Божиќните празници и Ви посакувам многу среќа, здравје и се најубаво во животот.

Во прилог е конечниот распоред за ЈАНУАРСКА СЕСИЈА АКАДЕМСКА 2017-2018.
Ви благодарам за соработката.

Со почит,

проф, д-р Верица Данчевска
продекан за настава

повеќе

29 Ноември 2017

Познати добитниците на наградите за истражувачки труд и есеј на распишаниот награден конкурс на УКЛО. Две од првите три награди за студентите од ТФБ. Честитки до Филип Лазоски (прва награда) и Игор Стерјовски (трета награда) за истражувачки трудови. 

повеќе

15 Ноември 2017

Список на примени кандидати на втор циклус универзитетски студии на ОТСЕКОТ ЗА СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ во академската 2017/2018 година (сите уписни рокови)

повеќе

30 Јануари 2015

Се известуваат студентите на Технички факултет – Битола дека заради новите законски прописи скриптарата нема да работи почнувајќи од 01.02.2015 год.

повеќе

Graphical Engineering and Design


PhD study program in

Graphical Engineering and Design

Qualifications and competencies of graduated PhD students

 

Doctor of Science, using the acquired scientific research knowledge, as well as applied knowledge and skills, with respect of the code of ethics, based on the critical and self-critical thinking and approach, using domestic and international standards in graphical engineering and design, scientific methods of calculation, projecting and construction, modern engineering tools as well as domestic and foreign literature is capable of independently solving theoretical and practical problems in the above mentioned scientific fields of graphical engineering and design.

 • Thoroughly know and understand the discipline of his profession; 

 • Possesses knowledge to solve theoretical and practical problems using scientific methods and procedures; 

 • Is competent to connect basic knowledge from different fields and their application; 

 • Familiar with the practical elements of graphic engineering; 

 • Is competent to follow the modern scientific achievements in the closer scientific area; 

 • Can be involved in the realization of national and international research projects; 

 • Is competent to organize and realize scientific research; 

 • Is competent to communicate on a professional level in the publication of scientific research results; 

 • Is competent to communicate results on scientific conferences, published in scientific journals, through patents and new technical solutions; 

 • Is competent to use modern information and communication technologies, scientific and technical literature for further knowledge of scintific field; 

 • Is competent for applying domestic and international standards in graphical engineering and design. 

 

STUDY PROGRAM STRUCTURE

 

First Year

ECTS

1

Methods and organization of scientific research in the field of PhD thesis

10

2

Optional from list 1

10

3

Optional from list 1

10

4

Optional from list 2

10

5

Optional from list 2

10

6

Optional from list 2

10

 

Tolal

60

 

 

Second Year

ECTS

1

Pilot – scientific paper

10

2

Preparation and publication of peer-reviewed scientific paper in a scientific journal or conference

10

3

Participation in international scientific conferences in the field with its own scientific paper / or participation in the educational process / realization of study trips abroad

10

4

Preparation of the proposal subject of his doctoral thesis

30

 

Total

60

 

 

Third Year

ECTS

1

Scientific - research work in function of the preparation of doctoral thesis

30

2

Scientific - research work in function of the preparation of doctoral thesis – presentation and speech

30

 

Total

60

On top

 

List 1

1. Selected chapters of modern graphics technologies

2. Selected chapters of the theory of design

3. Numerical methods in processes of modern graphics technologies

4. Selected chapters of physics

5. Selected chapters of chemistry

6. Strategic planning in the graphic industry

7. Modern materials in graphic industry

8. Selected chapters of computer graphics

9. Selected chapters ofprojecting in the graphic industry

10. Modern methods for programming in the graphics industry

 

List 2

1. Quality of products - an advanced course

2. Graphic web technology

3. Selected chapters of data visualization

4. Selected chapters of paper connections and modern packaging

5. Selected chapters from management of multimedia projects

6. New technologies and environment

7. ModernPrint preparation

8. Selected chapters of Operations Research

9. Reliability of technical systems - an advanced course

On top