Следни испити

Февруари/Март
П В С Ч П С Н
12131415161718
19202122232425
2627281234
567891011
12131415161718
сите

Новости

16 Февруари 2018

Се известуваат студентите дека задолжително и самостојно треба да ја пополнат анкетата која е поставена во нивното електронско досие во iKnow системот.

повеќе

13 Февруари 2018

ГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА НАУЧНОИСТРАЖУВАЧКИ ПРОЕКТ

МОДЕЛ НА СООБРАЌАЈНА ПОЛИТИКА ВО ФУНКЦИЈА НА ОДРЖЛИВИОТ РАЗВОЈ НА РЕПУБЛИКА СЛОВЕНИЈА И РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

повеќе

13 Февруари 2018

Уписот на предмети од летен семестар за академската 2017/2018 год. без казна ќе се врши до 16.02.2018 год.

повеќе

02 Февруари 2018

Распоред за настава во летен семестар од академска 2017/18 год. за сите студиски програми преземи

повеќе

22 Јануари 2018

Се известуваат студентите на втор циклус на студии, на Отсекот за сообраќај и транспорт, дека запишувањето на летен семестар можат да го направат во периодот од 01.02 до 09.02.2018 година.

повеќе

19 Јануари 2018

Уписот на предмети од летен семестар за академската 2017/2018 год. ќе започне на 24.01.2018 год.

повеќе

15 Јануари 2018

За студентите од прв, втор, трет, четврт и петти семестар задолжително пријавување на испитите за јануарска сесија преку iKnow системот.

повеќе

02 Јануари 2018

Почитувани студенти,

Пред се, Ви ја честитам Новата 2018. година и Божиќните празници и Ви посакувам многу среќа, здравје и се најубаво во животот.

Во прилог е конечниот распоред за ЈАНУАРСКА СЕСИЈА АКАДЕМСКА 2017-2018.
Ви благодарам за соработката.

Со почит,

проф, д-р Верица Данчевска
продекан за настава

повеќе

29 Ноември 2017

Познати добитниците на наградите за истражувачки труд и есеј на распишаниот награден конкурс на УКЛО. Две од првите три награди за студентите од ТФБ. Честитки до Филип Лазоски (прва награда) и Игор Стерјовски (трета награда) за истражувачки трудови. 

повеќе

15 Ноември 2017

Список на примени кандидати на втор циклус универзитетски студии на ОТСЕКОТ ЗА СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ во академската 2017/2018 година (сите уписни рокови)

повеќе

30 Јануари 2015

Се известуваат студентите на Технички факултет – Битола дека заради новите законски прописи скриптарата нема да работи почнувајќи од 01.02.2015 год.

повеќе

Вонр. проф. д-р Игор Андреевски

associate prof. Dr Игор Андреевски
Биографија

 

ENGLISH


 
Igor B. Andreevski
 
Contact:
St. Kliment Ohridski University
Faculty of Technical Sciences
Ivo Lola Ribar b.b., 7000 Bitola, R. Macedonia
Tel: 389 47 207 719,  fax: 389 47 203 370
Email: igor.andreevski@uklo.edu.mkBorn

Bitola, April 28, 1975, R. Macedonia


Research interest

Thermo technics, Energetics and process engineering, Environment pollution and protection, Sustainable energy development and systems, Nuclear reactors


Academic Grades

Ph.D. Degree in Technical Sciences
•    July 2008, St. Kliment Ohridski University, Bitola, MKD
•    Thesis: Inverse concept application in dispersion models development and verification
•    Supervisor: Academic G. Kanevce

Master of Science in Mechanical Engineering
•    December 2002, St. Kliment Ohridski University, Bitola, MKD
•    Thesis: Planetary boundary layer modeling and pollutants dispersion modeling at small wind velocities
•    Supervisor: Academic G. Kanevce

Diploma Degree in Mechanical Engineering
•    July 1998, St. Kliment Ohridski University, Bitola, MKD
•    Thesis: Hydraulic analysis and technical solution for providing necessary cooling water circulation flow for units I, II and III in REK "Bitola" - Bitola
•    Supervisor: Professor S. Panovski

 

Positions

November 2008 – till now - Assistant Professor- Faculty of Technical Sciences, St. Kliment Ohridski University, Bitola, MKD
September 1998 – November 2008 - Assistant - Faculty of Technical Sciences, St. Kliment Ohridski University, Bitola, MKD

Subjects

First study cycle: Thermodynamics, Sustainable energy development, Sustainable energy systems, Nuclear reactors.

Second study cycle: Thermodynamics - selected chapters, Environment impact assessment, Environment regeneration and revitalization.LIST OF PUBLISHED SCIENTIFIC AND RESEARCH PAPERS AND REPORTS


     Educational papers (Made through postgraduate studies)

[1] Andreevski Igor - "Writing and publishing engineering papers and report", Seminar paper, Bitola, 1999.

[2] Andreevski Igor - "Software packages application in the scientific-research activities”, Seminar paper, Bitola, 1999.

[3] Andreevski Igor - "Atmosphere stability influence on the SO2 pollutant dispersion in Thermo Power Plant (TPP) “Bitola””, Seminar paper, Bitola, 1999.

[4] Andreevski Igor - "Application of mathematical modeling and Microsoft Excel in modeling heat transfer processes", Seminar paper, Bitola,1999.

[5] Andreevski Igor - "Numerical methods implemented in heat conduction process", Seminar paper, Bitola, 2000.

[6] Andreevski Igor - "Modeling emission and parameters of outgoing flue gases from thermo power plants boiler units", Seminar paper, Bitola, 2000.

[7] Andreevski Igor - "Modelling pollutants mass transport in Gauss dispersion models", Seminar paper, Bitola, 2000.

[8] Andreevski Igor - "Air pollution and degree of air toxicifficion  in TPP”Bitola” surrounding – potential risks on human environment", Seminar paper, Bitola, 2001.


     Scientific papers

[1] G. Тrombev, G. Каnеvce, А. Маrkoski, I. Аndreevski - "Ecological aspects in sugar production industry ", XIII Congress about processing equipment and industry, Procesing '99, Belgrade, Octomber 1999.

[2] I. Аndreevski, Lj. Каnеvce, А. Маrkoski - "Atmospheric stability analysis in the TPP “Bitola” surrounding and possible reflection on pollutants dispersion”, I Symposium of AD ESM, Bitola, December 1999.

[3] G. Тrombev, I. Аndreevski - "Deposit materials from coal fired Thermo plants”, I Symposium of AD ESM, Bitola, December 1999.

[4] G. Тrombev, G. Каnеvce, М. Dukovski, I. Аndreevski - " Ventilation in factories for processing sea salt”, XIV Congress about processing equipment and industry, Procesing 2000, Belgrade, June 2000.

[5] I. Аndreevski, A. Аndreevska - "Estimating disperse content of water drops in scrubber unit”, International symposium “Kogenerative and heat energy supply systems in urban areas and industry”, ZEMAK 2000, Ohrid, October 2000.

[6] G. Тrombev, G. Каnеvce, А. Маrkoski, I. Аndreevski - " Influence of additional water drop dispersion and evaporation on flue gases cleaning in venture channel", XV Congress about processing equipment and industry, Procesing ‘01, Belgrade, November 2001.

[7] G. Тrombev, Stefanovska C., I. Аndreevski - "Flue gases velocity influence on scrubber unit processes", Eight symposium of DTRM, Ohrid, 2001.

[8] G. Тrombev, Stefanovska C., I. Аndreevski - "Water dispersion coefficient influence on processes in scrubber venture channel", Eight symposium of DTRM, Ohrid, 2001.

[9] I. Аndreevski, G. Каnеvce, Lj. Каnеvce, А. Маrkoski - "Pollutants dispersion modeling at small wind velocities", International symposium 4E - “Energy, efficiency, ecology and economy”, ZEMAK 2002, Struga, October 2002.

[10] I. Аndreevski - "Planetary boundary layer modeling and pollutants dispersion modeling at small wind velocities", Master thesis, Faculty of Technical Sciences - Bitola, Bitola, December 2002.

[11] Nusev S., Temeljkovski D., Andreevski I., "TEKCAST spin-cast tehnology", 4th Internacional symposium Bihac, BiH, 2005.

[12] I. Аndreevski, G. Каnеvce, Lj. Каnеvce, А. Маrkoski, G. Тrombev,  - "Dispersion models verification options", XIX Congress about processing equipment and industry, Procesing 2006, Belgrade, June 2006.

[13] I. Аndreevski, G. Каnеvce, Lj. Каnеvce - "Verification options of the  results from implementation of computer dispersion model MADAM (MAcedonian Dispersion Atmospheric Model)", International symposium “Energetic 2006”, ZEMAK 2006, Ohrid, October 2006.

[14] I. Аndreevski: “Air pollution modeling - possibilities and challenges”, Presentation of "environmental activities" of  Faculty of Technical Sciences in the frame of Interreg III project “Development of knowledge network of educational and research Institutes active in environmental issues for the development of a common cooperation framework, for the harmonization with EU legislation and know-how transfer”, Bitola, R. Macedonia, February 15, 2007.

[15] G. Каnеvce, Lj. Каnеvce, I. Аndreevski, G. Dulikravich: “Inverse approaches in improvement of air polution plume dispersion models for regulatory applications”, Inverse Problems, Design and Optimization Symposium, Miami, Florida,U.S.A., April 16-18, 2007.

[16] I. Аndreevski: “Model MADAM recent improvements and inverse concept implementation”, Emission Control Technologies - Air pollution control and prevention Workshop, Thessalonica, Greece, May 14-16, 2007.

[17] Nusev S., Andreevski I.: "Modern computer technology application in plastic material inject molding simulation", 8th Scientific symposium DEMI2007, Banja Luka, BiH, May 25-26, 2007.

[18] I. Аndreevski, G. Каnеvce, Lj. Каnеvce: "Model madam algorithms corrections influence on the calculated ground level concentrations of the pollutants", 8th Scientific symposium DEMI2007, Banja Luka, BiH, May 25-26, 2007.

[19] Nusev S., Andreevski I.: "Plastic material inject molding simulation using software package “moldflow”", XX Congress about processing equipment and industry, Procesing 2007, SMEITS, Belgrade, June 13-15, 2007.

[20] I. Аndreevski, G. Каnеvce, Lj. Каnеvce: "Influence of atmospheric stability definition over the polutants dispersion calculations", XX Congress about processing equipment and industry, Procesing 2007, SMEITS, Belgrade, Serbia, June 13-15, 2007.

[21] S. Nusev, I. Аndreevski, D. Temeljkovski: "Modern technology application in electro industry parts production", XLIII International Scientific Conference on Information, Communication and Energy System and Technologies, ICEST 2008, Faculty of Electronic Engineering, Nis, Serbia, June 25-27, 2008.

[22] Аndreevski I.:“Inverse concept application in dispersion models development and verification”, PhD thesis, Faculty of Technical Sciences - Bitola, Macedonia, July 2008.

[23] Andreevski I., Nedelkov G., Slivoski O.: "Bio-briquette as an alternative to crude oil in the district heating systems", International Symposium “Energetic 2008”, ZEMAK 2008, Ohrid, October 09-11, 2008.

[24] Andreevski I., Nedelkov G., Slivoski O.: "Comparative analysis of housing objects heating energy supplies using two different energy sources", International congress and exhibition on heating, refrigeration and air-conditioning (HVAC&R), SMEITS, Belgrade, December 03-05, 2008.

[25] C. Dimitrieska, I. Аndreevski, G. Trombev: "Rational state and measuring of CO2 parametars of sources and pipe routes of factory for mineral water and CO2 Lozar - Pelisterka", 9th Scientific symposium DEMI2009, Banja Luka, BiH, May 28-29, 2009.

[26] S. Nusev, I. Аndreevski: "Injection tools construction for thin-wall polymer        products using contemporary computer methods", 9th Scientific symposium DEMI2009, Banja Luka, BiH, May 28-29, 2009.

[27] I. Аndreevski: "Bio-fuels as a substitute to the crude oil derivates in the district heating systems", 9th Scientific symposium DEMI2009, Banja Luka, BiH, May 28-29, 2009.

[28] I. Аndreevski, C. Dimitrieska, G. Trombev, R. Ristovski, O. Slivoski: "Rational state and meassuring of CO2 parametars of sources and pipe routes of factory for mineral water and CO2  Lozar-Pelisterka", XXII Congress about processing equipment and industry, Procesing 2009, SMEITS, Belgrade, Serbia, June 10-12, 2009.

[29] Kanevce G., Kanevce Lj., Аndreevski I.: "Macedonian Coal – Impact of Thermal Power Plants on the Environment", Regional Energy Business Forum, Tehnoma 2009, Skopje, October 13-14, 2009.

[30] Andreevski I., Kanevce G. and Kanevce Lj.: “Leverberg-Marquard method for inverse estimations in dispersion modeling”. Proceeding of the 13th International Conference on Harmonisation within Atmospheric Dispersion Modelling for Regulatory Purpose in Paris, pp.934-938, France, June 1-4, 2010.

[31] Andreevski I., Kanevce G. and Markoski A.: “Dispersion models result’s improvements using inverse approach”. Proceeding of the 13th International Conference on Harmonisation within Atmospheric Dispersion Modelling for Regulatory Purpose in Paris, pp.977-981, France, June 1-4, 2010.

[32] Andreevski I.: "Review and analysis of experimental data for performing dispersion models numerical simulations", International Symposium “Energetics 2010”, Association of Energy Department Engineers of Macedonia, Оhrid, October 07-09, 2010.

[33] Andreevski I., Kanevce G., Kanevce Lj.: "Basic conditions for inverse procedures application in dispersion modeling", International Symposium “Energetics 2010”, Association of Energy Department Engineers of Macedonia, Оhrid, October 07-09, 2010.

[34] Stavreva S., Serafimov М., Andreevski I.: "Impact of distribution at air of energy efficiency in data center", International Symposium “Energetics 2010”, Association of Energy Department Engineers of Macedonia, Оhrid, October 07-09, 2010.

[35] Nedelkov G., Andreevski I., Slivoski О., Stavreva S. : "Instant water heater connected to a central heating system as measure to increase energy efficiency", International Symposium “Energetics 2010”, Association of Energy Department Engineers of Macedonia, Оhrid, October 07-09, 2010.

[36] Igor Andreevski, Gligor Kanevce, Ljubica Kanevce: “Mathematical Dispersion Models – Possibilities and Conditions for Inverse Estimations Application”. The 9th International Symposium-’Power and Process Plants’, Dubrovnik, Croatia, 29.09-01.10, 2010.

 [37] Аndreevski I., Kanevce G., Kanevce Lj., Markoski A., Stavreva S.: "Development and application of regulatory dispersion model for air pollution assessment", 10th Anniversary International conference on accomplishments in Electrical and Mechanical Engineering and Information Technology DEMI2011, Banja Luka, BiH, May 26-28, 2011.

[38] Stavreva S., Serafimov M., Аndreevski I.: "Reducing consumption of energy of data centers", 10th Anniversary International conference on accomplishments in Electrical and Mechanical Engineering and Information Technology DEMI2011, Banja Luka, BiH, May 26-28, 2011.

[39] I. Аndreevski, G. Kanevce, Lj. Kanevce, A. Markoski, S. Stavreva: "Pollutants dipersion modeling using classical and modified Gaussian models", 15th Symposium on Termal Science and Engineering of Serbia, Sokobanja, Serbia, October 18-21, 2011.

[40] S. Stavreva, M. Serafimov, I. Аndreevski: "Application of liquid cooling in datacom equipment", 15th Symposium on Termal Science and Engineering of Serbia, Sokobanja, Serbia, October 18-21, 2011.


     Participation in professional-application projects
 
[1] “Ecological-technological project for sugar factory “4th November – Bitola”, Project leader institution: Faculty of Technical Sciences - Bitola, Project manager: G.Kanevce,  I. Andreevski take a part as co-operator, Bitola, February 1999.

[2] "Technical and professional potentials and references of Faculty of Technical Sciences – Bitola in environment protection and development ", Project leader institution: Faculty of Technical Sciences - Bitola, Project manager: G.Kanevce,  I. Andreevski take a part as co-operator, Bitola, March 1999.

[3] “Ecological-technological project for TPP”Bitola” and coal mine “Suvodol”, Project leader institution: Faculty of Technical Sciences - Bitola, Project manager: G.Kanevce,  I. Andreevski take a part as co-operator, Bitola, 2000.

[4] "Elaborate for existing condition for hot steam pipeline system reconstruction - Coal mine “Suvodol””, Project leader institution: Mepring - Skopje, I. Andreevski take a part as co-operator – planning engineer, Skopje, 2002.

[5] "Preliminary project for hot steam pipeline system reconstruction - Coal mine “Suvodol””, Project leader institution: Mepring - Skopje, I. Andreevski take a part as co-operator – planning engineer, Skopje, 2002.

[6] "Main project for hot steam pipeline system reconstruction - Coal mine “Suvodol””, Project leader institution: Mepring - Skopje, I. Andreevski take a part as co-operator – planning engineer, Skopje, 2002.

[7] “Analysis of possible solutions considering environment impact of Sugar factory “4th November – Bitola” boiler units”, Project leader institution: Faculty of Technical Sciences - Bitola, Project manager: G.Kanevce,  I. Andreevski take a part as co-operator – planning engineer, Bitola, 2002.

[8] “Investment Options in the Energy Sector - Component 1: Action Plan for Fuel Supply to the TPP Bitola”, PHARE Projekt, International Companies Consortium   (Project leader: Exergia (Greece), including: CESEN SpA (Italy), Rhein-Ruhr Ingenieur GmbH-RRI (Germany), Denmark energy consulting A.S., United law offices Vassardanis-Verveniotis, CSFTA and Energy-System), I. Andreevski take a part as co-operator – planning engineer, Skopje, 2003.

[9] “Steam boiler handlers training in factory “Kvasara” - Bitola””, Kanevce G., Andreevski I. et. all., Course and Training, Bitola, May 2005.

[10] “Main project: Boiler room for technology steam and hot water, technology steam installations in tobacco processing plant and HVAC in administrative building of tobacco processing plant “Aliance””, Project leader company: Ivanov Engineering – Bitola, I. Andreevski take a part as planning engineer, Bitola, 2007.   

[11] “Measurements report about the gas carbon dioxide rational state in the factory for mineral water and CО2 - AD “Lozar – Pelisterka””, Kanevce G., Trombev G., Andreevski I., Dimitrieska C., Ristevski R., Skopje, March, 2007.

[12] “Steam boiler handlers training in factory “Lozar - Pelisterka” – AD Skopje – Kanevce G., Andreevski I. et. all., Course and Training, Bitola, February 2009.

[13] “ Report on cardon dioxide gas flow determination  in the gas supplying pipeline in the СО2 liquefaction plant AD “Lozar – Pelisterka”” -  Kanevce G., Trombev G., Andreevski I., Dimitrieska C., Ristevski R., Skopje, May, 2009.


     Participation in scientific-research projects

[1] "Thermo hydraulically aspects of water washing high speed  flue gases and application of different constructions", Project leader institution: Faculty of Technical Sciences - Bitola, financed by the Ministry of Science, Leading researcher: G.Trombev,  I. Andreevski take a part as co-operator – young researcher, Bitola, 2000.

[2] "Noise and vibrations in graphical industry", Project leader institution: Faculty of Technical Sciences - Bitola, financed by the Ministry of Science, Leading researcher: T.Geramitchioski,  I. Andreevski take a part as co-operator – young researcher, Bitola, 2001.

[3] "MADAM – MAcedonian Dispersion Atmospheric Model", Project leader institution: Faculty of Technical Sciences - Bitola, financed by the Ministry of Education and Science, Leading researcher: A.Markoski,  I. Andreevski take a part as co-operator – young researcher, Bitola, 2001.

[4] “Investigation and development of dynamical caracteristics for the mechanical presses with the usage of the contemporary elastic supporters”, Project leader institution: Faculty of Technical Sciences - Bitola, financed by the Ministry of Education and Science, Leading researcher: S.Nusev,  I. Andreevski take a part as co-operator – researcher, Bitola, 2004.

[5] "Multichannel modular venture unit integrated with panel heat exchanger”, Project leader institution: Faculty of Technical Sciences - Bitola, financed by the Ministry of Education and Science, Leading researcher: G.Trombev,  I. Andreevski take a part as co-operator – researcher, Bitola, 2006.

[6] "Results verification and inverse concept in dispersion modeling – application on dispersion model MADAM", financed by the World Federation of Scientists national scholarship programme, Leading researcher: I. Andreevski, 2007.


     Participation in developmental-research projects

[1] “Technology for fast and cheap production adoption of molding products made by alloys with molding temperatures up to 530 oC and plastic parts from poluretans, epoxy resin and poluesters”, Leading researcher: S.Nusev, financed by the Ministry of Education and Science of the R. Macedonia. I. Andreevski take a part as co-operator, Bitola, 2004/2005.

[2] “New construction development of tools for rolls covers production with own sealing”, Leading researcher: S.Nusev, financed by the Ministry of Education and Science of the R. Macedonia. I. Andreevski take a part as co-operator, Bitola, 2006/2007.

[3] “Injection tools construction for thin-wall polymer products using contemporary computer methods”, Leading researcher: S.Nusev, financed by the Ministry of Education and Science of the R. Macedonia. I. Andreevski take a part as co-operator, Bitola, 2007/2008.


     Study visits

- ICAMES, Bosfor University, May 2005, Istanbul, Turkey.


     Scholarship

- Fellow scholarship by the World Federation of Scientists (National scholarship programme) for the 2007 year.


     Membership

- Association of Power Engineers of Macedonia,
- Chamber of authorized architects and authorized engineers of Macedonia


     Scientific-educational activities

-    Book “Technology of the materials”, Faculty of Technical Sciences - Bitola, University “St. Kliment Ohridski”, Author: S.Nusev,  I. Andreevski is signed as coauthor, Bitola, 2002.

-    I. Andreevski is signed as author of exercises books for subjects “Technology of casting and welding”, “Technology of thermal processing”, “Thermodynamic 1”,  “Thermodynamic 2”, “Thermo technique”, “Heat transfer”, “Nuclear reactors”, “Sustainable energy systems” and “Integrated CAD/CAM systems applications”.

-    Project “SOHO Based Employment on International Market of Outsourced Engineering Jobs”, financed by the European Agency for Reconstruction, Project manager: I. Nedelkovski, I. Andreevski participated as teacher-instructor, realized during 2004-2005, Bitola.
МАКЕДОНСКИ


 
Игор Б. Андреевски
 
Контакт:
Универзитет Св.Климент Охридски
Технички Факултет
Иво Лола Рибар, 7000 Битола, Р. Македонија
Teл.: 389 47 207 719, Фах.: 389 47 203 370
Електронска пошта: igor.andreevski@uklo.edu.mkРоден во Битола, Април 28, 1975, Р. Македонија.


Научни области од интерес

Термотехника, Енергетика и процесно машинство, Загадување и заштита на животната средина, Одржлив енергетски развој и системи, Нуклеарни рактори


Степени на академски титули

Доктор на технички науки
•    Јули 2008, Универзитет Св.Климент Охридски, Битола, Р.Македонија
•    Наслов на тезата: Примена на инверзната постапка за развој и верификација на дисперзионите модели
•    Ментор: Академик  Г. Каневче

Магистер на технички науки
•    Декември 2002, Универзитет Св.Климент Охридски, Битола, Р.Македонија
•    Наслов на тезата: Моделирање на планетарниот граничен слој и дисперзијата на  полутантите при мали брзини на ветерот
•    Ментор: Академик  Г. Каневче

Дипломиран машински инженер
•    Јули 1998, Универзитет Св.Климент Охридски, Битола, Р.Македонија
•    Наслов на тезата: Хидраулична анализа и техничко решение за обезбедување потребен проток на циркулациона разладна вода на блоковите  I, II и III  во РЕК “Битола” - Битола
•    Ментор: Ред. Проф. Д-р С. Пановски

 

Работни позиции

Ноември 2008 - моментално - Доцент - Технички Факултет, Универзитет Св.Климент Охридски, Битола, Р.Македонија
Септември 1998 – Ноември 2008 - Асистент - Технички Факултет, Универзитет Св.Климент Охридски, Битола, Р.Македонија

Предмети

Прв цклус на студии: Термодинамика 1, Одржлив енергетски развој, Одржливи енергетски системи, Нуклеарни реактори.

Втор циклус на студии: Одбрани поглавја од Термодинамика, Проценка на влијанието врз животната средина, Регенерација и ревитализација на животната средина.СПИСОК НА ОБЈАВЕНИ СТРУЧНИ И НАУЧНИ ТРУДОВИ


     Едукативни трудови (Изработени во текот на постдипломските студии)

[1] Андреевски Игор - "Како се пишуваат и објавуваат инжинерски трудови и извештаи", Семинарска работа, Битола, 1999

[2] Андреевски Игор - "Примена на софтверски програми во научно-истражувачката работа", Семинарска работа, Битола, 1999

[3] Андреевски Игор - "Влијание на стабилноста на атмосферата врз дисперзијата на полутантот ЅО2 од ТЕ "Битола"", Семинарска работа, Битола,1999

[4] Андреевски Игор - "Примена на математичко моделирање и програмата Ехсеl во моделирање на процес на транспорт на топлина", Семинарска работа, Битола,1999

[5] Андреевски Игор - "Нумерички методи применети во процесот на топлинска кондукција", Семинарска работа, Битола, 2000

[6] Андреевски Игор - "Моделирање на емисијата и параметрите на излезните чадни гасови од котловските постројки ", Семинарска работа, Битола, 2000

 [7] Андреевски Игор - "Моделирање на транспортот на маса од полутанти во Gauss-овите дисперзиони модели", Семинарска работа, Битола, 2000

[8] Андреевски Игор - "Загадување и загаденост на воздухот во околината на РЕК Битола, потенцијални ризици по човековата околина", Семинарска работа, Битола, 2001


     Научно - стручни трудови

[1] Ѓ. Тромбев, Г. Каневче, А. Маркоски, И. Андреевски: "Ekoloski aspekti proizvodnje secera", XIII Конгрес о опреми у процесној индустрији, Процесинг '99, СМЕИТС, Београд, Србија, Октомври, 1999.

[2] И. Андреевски , Љ. Каневче, А. Маркоски: "Анализа на состојбата на атмосферата во околината на РЕК "Битола" и можните рефлексии врз расејувањето на полутантите", I Стручно советување на ЈП ЕСМ, Битола, Декември, 1999.

[3] Ѓ. Тромбев, И. Андреевски: "Отпадни материи од ТЕ ложени со јаглен", I Стручно советување на ЈП ЕСМ, Битола, Декември, 1999.

[4] Ѓ. Тромбев, Г. Каневче, М. Дуковски, И. Андреевски: "Otprasivanje i ventilacija kod pogona prerade morske soli" , XIV Конгрес о опреми у процесној индустрији, Процесинг 2000, СМЕИТС, Београд, Србија, Јуни, 2000.

[5] Атена Андреевска, Игор Андреевски: "Дефинирање на дисперзен состав на разбризгани водени капки" Меѓународно советување "Когенеративни и топлификациони системи во урбани средини и индустрија ЗЕМАК, Охрид, Октомври, 2000.

[6] Ѓ. Тромбев, Г. Каневче, А. Маркоски, И. Андреевски: "Uticaj dopunskog raspada i isparivanja vodenih kapi na procese prociscavanja gasova u venturi kanalu", XV Конгрес о опреми у процесној индустрији, Процесинг '01, СМЕИТС, Београд, Србија, 2001.

[7] Тромбев Ѓ. В., Стефановска Ц. Б., Андреевски И. Б.: "Влијание     на   брзината   на   гасот  врз одвивањето  на процесите  во   вентури канал кај скраберска постројка", Симпозиум ДТРМ, Охрид, 2001.

[8] Тромбев Ѓ., Стефановска Ц., Андреевски И.: “Влијание на коефициентот на оросување врз одвивањето на процесите во Вентури канал кај скраберска постројка”, Осмо советување ДТРМ, 2001.

[9] Игор Андреевски, Глигор Каневче, Љубица Каневче, Александар Маркоски: "Моделирање  на дисперзијата на  полутантите при мали брзини на ветерот", Меѓународно советување 4Е - “Енергетика, Ефикасност, Екологија, Економија”, ЗЕМАК, Струга, Октомври, 2002.

[10] Игор Андреевски: "Моделирање на планетарниот граничен слој и дисперзијата на  полутантите при мали брзини на ветерот ", Магистерски труд, Технички Факултет - Битола, Битола, Декември, 2002.

[11] Nusev S., Temeljkovski D., Andreevski I.: "TEKCAST tehnologiji za centrifugalno livenje", Bihac, BiH, 2005 god.

[12] I. Аndreevski, G. Каnеvce, Lj. Каnеvce, А. Маrkoski, G. Тrombev: "Dispersion models verification options", XIX Congress about processing equipment and industry, Procesing 2006, SMEITS, Belgrade, June 14-16, 2006.

[13] Андреевски И., Каневче Г., Каневче Љ.: "Опции за верификација на резултатите од регулаторниот дисперзионен модел МАДАМ", Интернационален Симпозиум “Енергетика 2006”, ЗЕМАК 2006, Охрид, Октомври 05-07, 2006.

[14] I. Аndreevski: “Air pollution modeling - possibilities and challenges”, Presentation of "environmental activities" of  Faculty of Technical Sciences in the frame of Interreg III project “Development of knowledge network of educational and research Institutes active in environmental issues for the development of a common cooperation framework, for the harmonization with EU legislation and know-how transfer”, Bitola, R. Macedonia, February 15, 2007.

[15] G. Каnеvce, Lj. Каnеvce, I. Аndreevski, G. Dulikravich: “Inverse approaches in improvement of air pollution plume dispersion models for regulatory applications”, Inverse Problems, Design and Optimization Symposium, Miami, Florida,U.S.A., April 16-18, 2007.

[16] I. Аndreevski: “Model MADAM recent improvements and inverse concept implementation”, Emission Control Technologies - Air pollution control and prevention Workshop, Thessalonica, Greece, May 14-16, 2007.

[17] Nusev S., Andreevski I.: "Primena savremene kompjuterske tehnologije u procesu simulacije livljenja ubrizgavanjem plasticnih materijala", 8-mi Naucno strucni skup DEMI2007, Banja Luka, BiH, Maj 25-26, 2007.

[18] I. Аndreevski, G. Каnеvce, Lj. Каnеvce: "Refleksija korekcije odredenih algoritama disperzionog modela madam na presmetane prizemne koncentracije polutanata", 8-mi Naucno strucni skup DEMI07, Banja Luka, BiH, Maj 25-26, 2007.

[19] Nusev S., Andreevski I.: "Plastic material inject molding simulation using software package “moldflow”", XX Congress about processing equipment and industry, Procesing 2007, SMEITS, Belgrade, June 13-15, 2007.

[20] I. Аndreevski, G. Каnеvce, Lj. Каnеvce: "Influence of atmospheric stability definition over the pollutants dispersion calculations", XX Congress about processing equipment and industry, Procesing 2007, SMEITS, Belgrade, Serbia, June 13-15, 2007.

 [21] S. Nusev, I. Аndreevski, D. Temeljkovski: "Modern technology application in electro industry parts production", XLIII International Scientific Conference on Information, Communication and Energy System and Technologies, ICEST 2008, Faculty of Electronic Engineering, Nis, Serbia, June 25-27, 2008.

[22] Игор Андреевски: “Примена на инверзната постапка за развој и верификација на дисперзионите модели”, Докторска дисертација, Технички Факултет, Битола, Јули 2008.

[23] Андреевски И., Неделков Г.,Сливоски О.: "Биобрикетот како алтернативен енергенс на мазутот во системите за топлифицирање", Интернационален Симпозиум “Енергетика 2008”, ЗЕМАК 2008, Охрид, Октомври 09-11, 2008.

[24] Andreevski I., Nedelkov G., Slivoski O.: "Comparative analysis of housing objects heating energy supplies using two different energy sources", International congress and exhibition on heating, refrigeration and air-conditioning (HVAC&R), SMEITS, Belgrade, December 03-05, 2008.

[25] C. Dimitrieska, I. Аndreevski, G. Trombev: "Utvrdivanje stanja i merenja parametara gasa CO2 na izvorima i trasama fabrike za mineralnu vodu i CO2 Lozar-Pelisterka", 9-ta Medunarodna konferencija o dostignucima Elektrotehnike, Masinstva i Informatike, Banjaluka, BiH, 28. i 29. Maj 2009.

[26] S. Nusev, I. Аndreevski: "Konstrukcija alata za ubrizgavanje tankozidnih polimernih proizvoda primenom suvremenih kompjuterskih metoda", 9-ta Medunarodna konferencija o dostignucima Elektrotehnike, Masinstva i Informatike, Banjaluka, BiH, 28. i 29. Maj 2009.

 [27] I. Аndreevski: "Biogoriva kao supstitut naftenih derivata kod sistemima centralnog grijanja", 9-ta Medunarodna konferencija o dostignucima Elektrotehnike, Masinstva i Informatike, Banjaluka, BiH, 28. i 29. Maj 2009.

[28] I. Аndreevski, C. Dimitrieska, G. Trombev, R. Ristovski, O. Slivoski: "Rational state and meassuring of CO2 parametars of sources and pipe routes of factory for mineral water and CO2  Lozar-Pelisterka", XXII Congress about processing equipment and industry, Procesing 2009, SMEITS, Belgrade, Serbia, June 10-12, 2009.

[29] Kanevce G., Kanevce Lj., Аndreevski I.: "Macedonian Coal – Impact of Thermal Power Plants on the Environment", Regional Energy Business Forum, Tehnoma 2009, Skopje, October 13-14, 2009.

[30] Andreevski I., Kanevce G. and Kanevce Lj.: “Leverberg-Marquard method for inverse estimations in dispersion modeling”. Proceeding of the 13th International Conference on Harmonisation within Atmospheric Dispersion Modelling for Regulatory Purpose in Paris, pp.934-938, France, June 1-4, 2010.

[31] Andreevski I., Kanevce G. and Markoski A.: “Dispersion models result’s improvements using inverse approach”. Proceeding of the 13th International Conference on Harmonisation within Atmospheric Dispersion Modelling for Regulatory Purpose in Paris, pp.977-981, France, June 1-4, 2010.

[32] Андреевски И.: "Преглед и анализа на експериментални податоци за изведување на нумерички симулации кај дисперзионите модели", Меѓународно советување “Енергетика 2010”, ЗЕМАК, Охрид, Октомври 07-09, 2010.

[33] Андреевски И., Каневче Г., Каневче Љ.: "Основни услови за примена на инверзни процедури во моделирањето на дисперзијата", Меѓународно советување “Енергетика 2010”, ЗЕМАК, Охрид, Октомври 07-09, 2010.

[34] Ставрева С., Серафимов М., Андреевски И.: "Влијанието на дистрибуцијата на воздухот врз енергетската ефикасност на Data центрите", Меѓународно советување “Енергетика 2010”, ЗЕМАК, Охрид, Октомври 07-09, 2010.

[35] Неделков Г., Андреевски И., Сливоски О., Ставрева С. : "Инстантен загревач на санитарна топла вода поврзан со централен систем за греење како мерка за зголемена енергетска ефикасност ", Меѓународно советување “Енергетика 2010”, ЗЕМАК, Охрид, Октомври 07-09, 2010.

[36] Igor Andreevski, Gligor Kanevce, Ljubica Kanevce: “Matematicki disperzijski modeli – mogucnosti i uvjeti za primenu inverznih proracuna”. 9. Medunarodno znanstveno-strucno savjetovanje 'Energetska i procesna postrojenja', Dubrovnik, Hrvatska, 29.09-01.10, 2010.

[37] Аndreevski I., Kanevce G., Kanevce Lj., Markoski A., Stavreva S.: "Development and application of regulatory dispersion model for air pollution assessment", 10th Anniversary International conference on accomplishments in Electrical and Mechanical Engineering and Information Technology DEMI2011, Banja Luka, BiH, May 26-28, 2011.

[38] Stavreva S., Serafimov M., Аndreevski I.: "Reducing consumption of energy of data centers", 10th Anniversary International conference on accomplishments in Electrical and Mechanical Engineering and Information Technology DEMI2011, Banja Luka, BiH, May 26-28, 2011.

[39] I. Аndreevski, G. Kanevce, Lj. Kanevce, A. Markoski, S. Stavreva: "Pollutants dipersion modeling using classical and modified Gaussian models", 15th Symposium on Termal Science and Engineering of Serbia, Sokobanja, Serbia, October 18-21, 2011.

[40] S. Stavreva, M. Serafimov, I. Аndreevski: "Application of liquid cooling in datacom equipment", 15th Symposium on Termal Science and Engineering of Serbia, Sokobanja, Serbia, October 18-21, 2011.


     Учество во апликативни проекти
 
[1] “Еколошко-технолошки проект за АД Ф-ка за шеќер “4ти Ноември” - Битола”, носител: Технички факултет -Битола, во својство на соработник, Битола, 1999.

[2] "Технички и кадровски потенцијали и референци на Техничкиот факултет во Битола во подрачјето на заштита и унапредување на животната средина", Раководител на проектот: Каневче Г., Извештај, Технички факултет, Универзитет “Св. Климент Охридски”, во својство на соработник,  Битола, март 1999.

[3] “Еколошко-технолошки проект за РЕК Битола”, носител: Технички факултет - Битола, во својство на соработник, Битола, 2000.

[4] “Елаборат за постоечка состојба за реконструкција на вреловоден систем - Рудник “Суводол”, Суводол”, носител: Мепринг - Скопје, во својство на проектант, Скопје, 2002.

 

[5] “Идеен проект за реконструкција на вреловоден систем - Рудник “Суводол”, Суводол”, носител: Мепринг - Скопје, во својство на проектант, Скопје, 2002.

 

[6] “Главен проект за реконструкција на вреловоден систем - Рудник “Суводол”, Суводол”, носител: Мепринг - Скопје, во својство на проектант, Скопје, 2002.

 

[7] “Анализа за можни решенија од влијанието на котловските постројки од Ф-ката за шеќер “4ти Ноември” - Битола врз квалитетот на воздухот во околината”, Проект, носител: Технички факултет - Битола, во својство на проектант, Битола, 2002.

[8] “Инвестициони можности во енергетскиот сектор - Компонента 1: Акционен план за снабдување со лигнит на ТЕ Битола”, PHARE Проект, меѓународен Конзорциум на компании (предводен од Exergia (Грција), со учество на CESEN SpA (Италија), Rhein-Ruhr Ingenieur GmbH-RRI (Германија), Данскиот Енергетски Консалтинг A.S., Здружените правни канцеларии на Vassardanis-Verveniotis, CSFTA и Енерго-Систем), во својство на соработник, Скопје, 2003.

[9] “Обука на ракувачи на котел во ф-ка “Квасара” - Битола ” -  Каневче Г., Андреевски И. и др., Курс и Обука, Битола, Мај 2005.

[10] “Главен проект за изградба на котлара за технолошка пареа и топла вода, инсталации за технолошка пареа во погон за преработка на тутун и греење, ладење и вентилација на административна зграда на фабриката за преработка на тутун “Aliance””, носител: Иванов инженеринг - Битола, во својство на проектант, Битола, 2007.

[11] “Извештај за извршените мерења на состојбата на гас- јагленороден диоксид во фабриката за минерална вода и CО2 - АД “Лозар –Пелистерка”” -  Каневче Г., Тромбев Ѓ., Андреевски И., Димитриеска Ц., Ристевски Р., Скопје, Март 2007.

[12] “Обука на ракувачи на котел во “Лозар - Пелистерка”-AД Скопје” -  Каневче Г., Андреевски И. и др., Курс и Обука, Битола, Февруари 2009.

[13] “Извештај за одредување на протокот на гас - јагленороден диоксид во доводниот цевовод за гас во погонот за втечнување на СО2 во “Лозар - Пелистерка”–AД Скопје” - Каневче Г., Тромбев Ѓ., Андреевски И., Димитриеска Ц., Ристевски Р., Скопје, Мај 2009.


     Учество во научно - истражувачки проекти

[1] "Термо-хидраулични аспекти на промивање со вода на загадени високобрзински гасни токови и примена на конструкции", Технички факултет - Битола, финансиран од Министерствот за наука главен истражувач: доц. д-р Ѓорѓи Тромбев, во својство на соработник-млад истражувач, Битола, 2000.

[2] "Бучава и вибрации во графичката индустрија", Технички факултет - Битола, финансиран од Министерствот за наука, главен истражувач: вонр. проф. д-р Тале Герамитчиоски, во својство на соработник-млад истражувач, Битола, 2001.

[3] "МАДАМ - Македонски Дисперзионен Атмосферски Модел", Технички факултет - Битола, финансиран од Министерствот за образование  и наука, главен истражувач: доц. д-р Александар Маркоски, во својство на соработник-млад истражувач, Битола, 2004.

[4] Nusev S., Andreevski I., Bocevska A.: “Investigation and development of dynamical caracteristics for the mechanical presses with the usage of the contemporary elastic supporters”,Scientific- research project financed by the Minisry for Education and Science of the Republic of Macedonia, 2004

[5] "Повеќеканален модуларен вентури апарат интегриран со плочест топлиноразменувач- раководител", Технички факултет - Битола, финансиран од Министерството за образование  и наука,  главен истражувач: Вонр. Проф. д-р Ѓорѓи Тромбев, во својство на соработник-истражувач, Битола, 2007.

[6] "Results verification and inverse concept in dispersion modeling – application on dispersion model MADAM", Истражувачки проект финансиран од страна на World Federation of Scientists national scholarship programme, главен истражувач: Игор Андреевски, 2007.


     Учество во развојно - истражувачки проекти

[1] “Технологија за брзо и ефтино усвојување на производство на леани производи од легури со температури на леење до 5300 С и пластични делови од полиуретани, епоксидни смоли и полиестри”, Главен истражувач: С. Нусев, софинансиран од Министерство за образование и наука на Република Македонија,  И. Андреевски учествуваше како млад истражувач, Битола, 2004/2005.

[2] “Развој на нова конструкција на алати за изработка на капаци за ролни со сопствено заптивање”, Главен истражувач: С. Нусев, софинансиран од Министерство за образование и наука на Република Македонија,  И. Андреевски учествуваше како соработник-истражувач, Битола, 2006/2007.

[3] “Конструкција на алати за вбризгување на тeнкоѕидни полимерни производи со примена  на современи компјутерски методи”, Главен истражувач: С. Нусев, софинансиран од Министерство за образование и наука на Република Македонија,  И. Андреевски учествуваше како соработник-истражувач, Битола, 2007/2008.


     Студиски претстои

- ICAMES, Универзитет Босфор, Мај 2005, Истанбул, Турција.


     Стипендии

- Стипендист на Швајцарската фондација, World Federation of Scientists (National scholarship programme) за 2007 година.


     Членство

- Здружение на енергетичари на Македонија, ЗЕМАК,
- Комора на овластени архитекти и овластени инженери на Македонија

     Научно - образовна дејност

-    Коавтор на скрипта предавања по предметот “Технологија на материјалите”, Технички Факултет – Битола, Универзитет “Св.Климент Охридски”- Битола, Битола, 2002.

-    Вежби по предметите “Термодинамика 1”, “Термодинамика 2”, “Пренос на топлина”, “Нуклеарни реактори”, “Одржливи енергетски системи”, “CAD/CAM Апликации”.

-    Скрипти предавања по предметите “Технологија на леење и заварување” и “Технологија на термичка обработка”

-    Учество во проектот “SOHO Based Employment on International Market of Outsourced Engineering Jobs”, како предавач, финансиран од Европската Агенција за Реконструкција (European Agency for Reconstruction), реализиран во текот на 2004-2005 година, Битола, Р.Македонија.


Трудови и конф.