Следни испити

Февруари/Март
П В С Ч П С Н
19202122232425
2627281234
567891011
12131415161718
19202122232425
сите

Новости

16 Февруари 2018

Се известуваат студентите дека задолжително и самостојно треба да ја пополнат анкетата која е поставена во нивното електронско досие во iKnow системот.

повеќе

13 Февруари 2018

ГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА НАУЧНОИСТРАЖУВАЧКИ ПРОЕКТ

МОДЕЛ НА СООБРАЌАЈНА ПОЛИТИКА ВО ФУНКЦИЈА НА ОДРЖЛИВИОТ РАЗВОЈ НА РЕПУБЛИКА СЛОВЕНИЈА И РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

повеќе

13 Февруари 2018

Уписот на предмети од летен семестар за академската 2017/2018 год. без казна ќе се врши до 16.02.2018 год.

повеќе

02 Февруари 2018

Распоред за настава во летен семестар од академска 2017/18 год. за сите студиски програми преземи

повеќе

22 Јануари 2018

Се известуваат студентите на втор циклус на студии, на Отсекот за сообраќај и транспорт, дека запишувањето на летен семестар можат да го направат во периодот од 01.02 до 09.02.2018 година.

повеќе

19 Јануари 2018

Уписот на предмети од летен семестар за академската 2017/2018 год. ќе започне на 24.01.2018 год.

повеќе

15 Јануари 2018

За студентите од прв, втор, трет, четврт и петти семестар задолжително пријавување на испитите за јануарска сесија преку iKnow системот.

повеќе

02 Јануари 2018

Почитувани студенти,

Пред се, Ви ја честитам Новата 2018. година и Божиќните празници и Ви посакувам многу среќа, здравје и се најубаво во животот.

Во прилог е конечниот распоред за ЈАНУАРСКА СЕСИЈА АКАДЕМСКА 2017-2018.
Ви благодарам за соработката.

Со почит,

проф, д-р Верица Данчевска
продекан за настава

повеќе

29 Ноември 2017

Познати добитниците на наградите за истражувачки труд и есеј на распишаниот награден конкурс на УКЛО. Две од првите три награди за студентите од ТФБ. Честитки до Филип Лазоски (прва награда) и Игор Стерјовски (трета награда) за истражувачки трудови. 

повеќе

15 Ноември 2017

Список на примени кандидати на втор циклус универзитетски студии на ОТСЕКОТ ЗА СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ во академската 2017/2018 година (сите уписни рокови)

повеќе

30 Јануари 2015

Се известуваат студентите на Технички факултет – Битола дека заради новите законски прописи скриптарата нема да работи почнувајќи од 01.02.2015 год.

повеќе

Вонр. проф. д-р Гордана Јаневска

associate prof. Dr Gordana Janevska

Материјали >>


Основна литература:

 • Норман Нисе, Системи на автоматско управување, Датапонс, 2012, превод во рамки на проект на Влада на РМ

  Готфреј Онвуболу, Мехатроника - Принципи и апликации, Ars Lamina, 2009, превод во рамки на проект на Влада на РМ 

 • Пановски С., Системи на автоматско управување, Универзитет “Св. Климент Охридски”, 2006

  Пановски С., Јанвска Г., Системи на автоматско управување - збирка задачи, Технички факултет - Битола,  2010 

  Dorf, R.C.; Bishop, R.H.; Modern Control Systems, Pearson Education, Inc., 2011

 • Глин Џејмс, Математика на модерен инженеринг, Ars Lamina, 2009, превод во рамки на проект на Влада на РМ

  Robert H. Bishop, LabVIEW 2009 Student Edition, Pearson Prentice Hall, 2010

  Brian D. Hahn and Daniel T. Valentine, Essential MATLAB® for Engineers and Scientists, Elsevier, 2007

  Simulink, Dynamic System Simulation for MATLAB, The MathWorks Inc., 1999 

 • Helmut Kipphan, Handbook of print media: technologies and production methods, Springer-Verlag Berlin Heidelberg, 2001 

  Doebelin E. O., Measurement Systems - Application and Design, McGraw-Hill, NY, 2002  

 • Пановски С., Ходраулика и хидраулични машини, Технички факултет- Битола

  Andrew Parr; Hydraulics and Pneumatics: A Technician's and Engineer's Guide, Elsevier Ltd., 2011

Кабинет 208/1 Локал Дир. телефон Email gordana.janevska@tfb.uklo.edu.mk Консултации вторник: 10:30 - 12:00; среда: 11:00 - 12:30