Следни испити

Декември/Јануари
П В С Ч П С Н
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567
891011121314
сите

Новости

29 Ноември 2017

Познати добитниците на наградите за истражувачки труд и есеј на распишаниот награден конкурс на УКЛО. Две од првите три награди за студентите од ТФБ. Честитки до Филип Лазоски (прва награда) и Игор Стерјовски (трета награда) за истражувачки трудови. 

повеќе

21 Ноември 2017

Се известуваат студентите кои ги полагаат следните предмети:

Аналогна електроника, Мерно-аквизициски системи и Електроника за сообраќајни инженери

кај проф. д-р Цветко Митровски, дека истите ќе ги одржи проф. д-р Миле Спировски на 24.11.2017 год. во терминот од 14h.

повеќе

15 Ноември 2017

Список на примени кандидати на втор циклус универзитетски студии на ОТСЕКОТ ЗА СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ во академската 2017/2018 година (сите уписни рокови)

повеќе

10 Ноември 2017

Распоред за испити во ноемвриска испитна сесија за академска 2017/18 год. за сите студиски програми преземи

повеќе

06 Август 2017

Понеделник 07.08.2017, Хотел Театар - Битола
од 10:00-13:00 „На кафе со ЕУ ИПА Проектот"
Центарот за вработување Битола организира информативен настан од неформалнен карактер во рамките на ЕУ-ИПА Проектот „Поддршка за вработување на млади" за младите невработени лица, на возраст до 29 год., активни баратели на работа.

повеќе

01 Август 2017

Им се соопштува на студентите дека испитите за септемвриска сесија од зимски семестар кај проф. д-р Мирка Поп Николова Радевска од среда 31. 08. 2017 се презакажуваат на 21. 08. 2017 во 10 часот - училна 12.

Распоред за испити во септемвриска сесија

повеќе

15 Август 2016

Се известуваат студентите дека отворено е електронското пријавување на испити во iKnow системот за септемвриска сесија. Студентите задолжително треба електронски да се пријават во iKnow системот.

повеќе

30 Јануари 2015

Се известуваат студентите на Технички факултет – Битола дека заради новите законски прописи скриптарата нема да работи почнувајќи од 01.02.2015 год.

повеќе

Вонр. проф. д-р Наташа Мојсоска

associate prof. Dr Наташа Мојсоска

Материјали >>


Основна литература:

Кабинет 4 Локал 122 Дир. телефон 047/ 207-722 Email natasa.mojsoska@tfb.uklo.edu.mk Консултации вторник 10.30-12.00 и четврток 9.30-11.00ч.
Биографија

Образование:

  

·            2011 доктор по технички науки - Технички факултет - Битола Електро отсек на  тема “Анализа на профилактички истражувања на изолациониот систем и продолжување на  векот на експлоатација на големи синхрони генератори“

·            2001 магистер по електротехника - Електротехнички факултет - Скопје насока ЕМТА (Електрични машини, трансформатори и апарати)

·            1997 дипломиран електро инженер - Електротехнички факултет - Скопје насока Електроенергетика

 

Работно искуство:     

 

·               1997-2003 - АД “Монтинг” - Битола, конструктор и проектант.

·               1999-2006 - Технички Факултет Битола, помлад асистент на Електро отсекот.

·               Јануари - мај, 2005 - “Реприм” Битола, проектант.

·               Март - мај, 2005 - ОУ “Стив Наумов” Битола, предавач во рамките на проектот организиран од Foundation Open Society Institute Macedonia (ФОСИМ)

·               Ноември - декември, 2005 - ДСМУ “Јован Калаузи” Битола професор по информатика.

·               Септември 2006 - март 2007 - СОТУ “Ѓорги Наумов” Битола професор по група предмети од електро струка

·               Декември 2006 - Технички Факултет - Битола, стручен соработник,

·               Април - август, 2007 - ОУ “Трифун Пановски” Битола професор по информатика .

·               Октомври 2007 - февруари 2010 - Технички Факултет - Битола, предавања и вежби под менторство.

·               Ноември 2008 - јануари 2011, - Електротехнички Факултет  при Универзитетот Гоце Делчев - штип, асистент

·               Јануари 2011 - јуни 2012, - Електротехнички Факултет  при Универзитетот Гоце Делчев - штип, доцент

·               Јули 2012 - јуни 2016, - Технички Факултет, Битола  при Универзитетот Климент Охридски - Битола, доцент

  ·             Јули 2016 - денес, - Технички Факултет, Битола  при Универзитетот Климент Охридски - Битола,  вонреден професор

Трудови и конф.
1. Мојсоска Наташа, “Дијагностика на стареењето на изолационите системи на големи генератори”, рецензиран и прифатен труд за печатење во Зборник на трудови во ДНУ-Битола, 2002.
 
2. Мојсоска Наташа, “Доверливост на работата на големи синхрони турбогенератори со осврт на испитувањата кои се вршени на турбогенераторот во блок 3 во РЕК - Битола”, рецензиран и прифатен за печатење во Зборник на трудови во ДНУ-Битола, 2002.
 
3. Mojsoska Natasa, Dimitar Najdenov, "Reliability of work of large synchronic turbogenerators", XXXIX Internetional Scientific Conference Of Information, Communication And Energy Systems And Technologies, ICEST, conference proceeding - Bitola, 16-19 juni 2004.
 
4. Мојсоска Наташа, "Профилактичко следење на високонапонските испитувања на статорската намотка на турбогенераторот во блок III во РЕК Битола", Internetional Conference  "ENERGETICS 2004" ZEMAK - simposium proceeding. pp 173-179, Ohrid  7-9 oktomvri 2004.
 
5. Mojsoska Natasa, "Prophylactic monitoring of impedanca of turbogenerator's rotor winding at unit 3 of TPP Bitola", XL Internetional Scientific Conference Of Information, Communication And Energy Systems And Technologies, ICEST, proceedings of papers, vol.1 pp 128-130, Nis, Srbija i Crna Gora, 29 juni - 1 juli 2005
 
6. Mojsoska Natasa, "Active resistance of rotor winding of large turbogenerators", XI Internetional Conference On Electrical Machines, Drives And Power Systems, ELMA 2005, proceedings, vol.1 pp 286-288, Sofija, Bugarija, 15 - 16 septemvri 2005.
 
7. Mojsoska Natasa, "Partial discharges of insulating system at large turbogenerators", XI Internetional Conference On Electrical Machines, Drives And Power Systems, ELMA 2005, proceedings, vol.1 pp 289-292, Sofija, Bugarija, 15 - 16 septemvri 2005
 
8. Mojsoska Natasa, "Paralllel operation of transformers in practise", XXXXI Internetional Scientific Conference Of Information, Communication And Energy Systems And Technologies, ICEST, proceedings of papers, Sofija, Bugarija, 29 juni - 1 juli  2006.
 
9. Goce Stefanov, Ljupco Karadzinov, Natasa Mojsoska, "Calculation of induction device with simulation methods", Annual of University of Mining and geology St. Ivan Rilski - Sofia, 2010, Vol.53 pp. 160-165.
 
10. Тони Паспаловски, Мојсоска Наташа, " Придобивки од замена на возбудниот систем на турбогенераторот тип ТВВ-200-2А со современ тиристорски", 7. Советување, МАКО ЦИГРЕ, Охрид, CD proceedings, 2-4 октомври 2011
 
11. Mojsoska Natasa, Toni Paspalovski, "Study of insulation current flow and stator winding Hipot testing", XIII Internetional Conference On Electrical Machines, Drives And Power Systems, ELMA 2011, proceedings, pp 86-90, Varna, Bugarija, 21 - 22 ocober 2011.
 
12. Златко Соврески, Драган Миновски, Антон Чаушевски, Наташа Мојсоска, Горан Соврески, "Влијанието на можните нови ветерни електрани врз електроенергетскиот систем на Република Македонија", Советовање о одрживом развоју града Пожаревца и енергетског комплекса Костолац, зборник радова, стр. 156-163,  Костолац, Република Србија, 25 - 26 април 2012
 
13. Natasa Mojsoska, Goce Stefanov, Zlatko Sovreski, "Resistance testing analysis of stator winding for prophylastic tracking of large turbogenerators", Electronic International Interdisciplinary Conference ЕIIC 2012, pp. 613-616, 2-7 september 2012
 
14. Наташа Мојсоска, "Диелектрични загуби на моќност и нивно мерење", Зборник на трудови на ТФБ, proceedings, ноември 2012
 
15.Toni Paspalovski, Natasa Mojsoska, Vangelica Jovanovska, Nikola Jovanovski, Zlatko Sovreski, "Replacement (reconstruction) of the active steel end zone of the turbogenerator", 1-st Global Virtuel Conference 2013, GV-CONF 2013, pp. 659-663, Slovakia, 8-12 april 2013
 
16. Златко Соврески, Наташа Мојсоска, Тони Паспаловски, Вангелица Јовановска, Никола Јовановски, Горан Поп Андонов, "Анализа на моторните масла со помош на инфрацрвена спектроскопија", Саветовање о одрживом развоју града Пожаревца и енергетског комплекса Костолац, зборник радова, стр. 170-175,  Костолац, Република Србија, 15 - 16 мај 2013
 
17. Наташа Мојсоска, Тони Паспаловски, "Проценка на животниот век на изолационите системи ", 8-мо Советување МАКО ЦИГРЕ 2013 Зборник на трудови, Охрид, CD proceedings, 22 - 24 септември 2013
 
18. Тони Паспаловски, Наташа Мојсоска, "Топлинско испитување на турбогенератот тип TBB-200-2A ", 8-мо Советување МАКО ЦИГРЕ 2013 Зборник на трудови, Охрид, CD proceedings, 22 - 24 септември 2013
 
19. Наташа Мојсоска, "Изолациона цврстина на намотките и нејзино мерење", Зборник на трудови на ТФБ, proceedings, ноември 2013
20. Наташа Мојсоска, "Високонапонски испитувања на изолационите системи", Зборник на трудови на ТФБ, proceedings, ноември 2014

 21. Natasa Mojsoska, "Monitiring of partial discharge at turbo generators", Advanced Research in Scientific Areas ARSA 2014, pp. 296-299, 1-5 december 2014

 22. Natasa Mojsoska, Blagoja Stevanovski " Dielectric strenght testing of transformer oil", 50th Internetional Scientific Conference of Information, Communication And Energy Systems And Technologies, ICEST 2015, Paper proceedings , Sofija, Bugarija, 24 – 26 june 2015

 23. Наташа Мојсоска, Mиле Спировски, " Биогасна електрана со моќност од 2МW во Логоварди, од проект до реализација ", 9-мо Советување МАКО СИГРЕ 2013, Зборник на трудови, Охрид, CD proceedings, 27 - 29 септември 2015

 24. Mиле Спировски, Христо Трајковски, Николче Ацевски, Наташа Мојсоска, "Компензација на реактивна енергија кај долги неоптоварени комбинирани водови во дистрибутивни среднонапонски мрежи ", 9-мо Советување МАКО СИГРЕ 2015, Зборник на трудови, Охрид, CD proceedings, 27 - 29 септември 2015

 25. Наташа Мојсоска, "Бесконтактно мерење на температурата", Зборник на трудови на ТФБ, proceedings, ноември 2015

 25. Blagoja Stevanoski, Natasa Mojsoska, " Using the Analytic Hierarchy Process in Long-Term Load Growth Forecast ", XV međunarodni naučno-stručni simpozijum Infoteh – Jahorina,Vol.15, pp.102-105, Jahorina 16-18 март 2016

 
 
Учество во проекти и студии:
1. "Дијагностика на изолациониот систем на електричните машини"- Министерство за наука на Р.Македонија, Скопје, 2001-2003 год.
 
2.  Студија за технички загуби на електрична енергија во 10kV далнoводи, кабловите, трансформаторите и мерењата во А.Д. Електростопанство на Р. Македонија, подружница "Електродистрибуција" Македонски Брод, јуни 2002 г. (автор)
 
3. TEMPUS PROEKT: 158989-TEMPUS-1-2009-BE-TEMPUS-JPHES, “Creation of university-enterprise coorporation networks for education on sustainable technologies”, финансиран од ЕУ,  2010 -2013
Др. активности

 

Членство: 

  • Mакедонско научно друштво МНД - Битола 
  • Здружение на енергетичарите на Македонија ЗЕМАК
  • Македонски комитет за големи електрични системи МАКО ЦИГРЕ
  • Комора на овластени архитекти и инженери КОАИ

  

Овластувања за:

  • Проектирање на градби од Електротехника бр. 4.0360 - одговорен проектант
  • Ревизија на проектна документација од Електротехника  бр. 4.0360 - ревидент
  • Надзор над изведување на градби  од Електротехника бр. 4.0360 - надзор